Gå direkt till textinnehållet

Tove Lifvendahl: Vi ska värna kvalitetsjournalistiken

Tolve Lifvendahl är ny politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet. Hon har bland annat varit ordförande för Moderaternas ungdomsförbund och kommunikationschef för Svenskt Näringsliv.

När börjar du på Svenska Dagbladet?

– Jag tillträder den 5 augusti.

Hur känns det att ta över efter PJ Anders Linder?

Annons Annons

– Det känns både spännande och uppfordrande. Jag är väldigt förväntansfull. 

Är det några speciella frågor du tänker driva?

– Jag skulle snarare uttrycka det som att jag vill tillföra andra perspektiv till samhällsdebatten, vilket i sin tur kan sätta enskilda frågor i nytt ljus. Att Sveriges arbetsmarknad är svårtillgänglig för många utrikes födda är inte en integrationsfråga, utan ska ses som en konkurrensfråga för Sverige relativt andra länder.

SvD kallas oberoende moderat. Du har varit ordförande i Moderaternas ungdomsförbund. Kan det vara en konflikt?

– Jag tycker att "oberoende moderat" är en rätt passande beskrivning av min relation till moderaterna. Jag tycker inte att det är bekymmersamt. Mina grundläggande värderingar har varit de samma, oavsett jag har varit medlem av partiet eller inte.

SvD får ett presstöd på 53 miljoner per år. Vad tycker du om presstödet?

– Frågan är större än de olika former av presstöd som omfattar väldigt många tidningar i dag. Den stora frågan är hur vi bäst ska värna kvalitetsjournalistiken och mångfalden i mediebranschen, bland annat det som vi kan kalla originaljournalistiken. Det finns många som förädlar information, men någon måste producera råvaran. Dessutom är presstödet i dag på drygt en halv miljard kronor, och public service mottar nio miljarder. Också ett perspektiv som borde föras in i diskussionen.

 

Fler avsnitt
Fler videos