Gå direkt till textinnehållet

SVT och TV4 kan portas från OS

Förhandlingarna om sändningarna från OS i Sotji har brutit samman. Det kan innebära att SVT och TV4 inte får sända något från OS, inte ens i sina nyhetssändningar.

Rättigheterna till sändningarna från vinter-OS ägs av mediekoncernen MTG, som bland annat har kanalerna TV3, TV6, TV10 och Viasat. MTG har även rätt att sända från OS i Rio 2016.

TV4s sportchef Hans Pekkari säger till Expressen att man erbjudit ett sjusiffrigt belopp för en utökad nyhetsrätt, ett belopp i nivå med vad TV4 betalat till SVT för tidigare OS, men fått nej. Enligt Aftonbladet överväger SVT att utmana bestämmelserna för att få sända mer från Sotji.  

Varken TV4 eller SVT har fått några ackrediteringar till OS för att kunna göra inslag på plats i Sotji. TV-kanalerna får inte i sina nyhetssändningar visa mer än cirka en halv minut med rörliga bilder från OS, skriver kvällstidningarna.

Annons Annons

Journalisten har tidigare skrivit om att Myndigheten för radio och TV ska ta fram en lista med TV-program som regeringen anser vara av vikt för samhället.

I praktiken innebär en sådan lista att de program som är med ska kunna visas i fri TV där en betydande stor del av allmänheten nås. Regeringen är enligt radio- och TV-lagen fri att utforma en sådan lista, när evenemangen har ett brett allmänintresse.

Fler avsnitt
Fler videos