Gå direkt till textinnehållet

”Skönt att ha baxat hem fyra avtal”

En stärkt löneprocess med tvingande skrivningar om hur den ska genomföras är den största framgången i avtalsförhandlingarna, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling. ”En riktig framgång för alla inblandade.” Men bemanningsavtalet återstår.

– Det är skönt att ha baxat hem fyra avtal, men vi kan inte summera riktigt hela avtalsrörelsen än, säger Jonas Nordling.

Vad har ni fått ge avkall på?

– Jag vet inte om man kan prata i de termerna, de här avtalen är rätt kompakta i sin konstruktion. Men det jag är mest glad för är att vi har stärkt löneprocessen och fått tvingande skrivningar kring hur det ska gå till. Det är en riktig framgång för alla inblandade, som kommer ge de lokala klubbarna stora möjligheter att förbättra löneprocessen.

Att stärka kompetensutvecklingen var ett prioriterat krav från er, hur landade ni där?

– I och med att det är tvingande skrivningar redan i dag så handlar det mer om att implementera de som redan finns. Där har vi inte olika syn i sig. Sedan hade vi också en diskussion om att flytta fram positionerna vad gäller kompetensförsörjningen i branschen i stort och kanske föra in hela utbildningsväsendet i en samordnad diskussion om vilka behov vi har. Där har vi också fått en acceptans från Medieföretagen att föra den diskussionen, men vi är också överens om att den inte ska föras in i kollektivavtal.

Ni vann rörande försämringarna om arbetstiderna och vikariat som public service-arbetsgivarna ville ha igenom. Hur viktigt är det?

– För oss är det profilfrågor. Det är alltid skönt att se att våra övertygelser syns i kollektivavtalet.

Hur långt har ni kvar i bemanningsavtalet?

– Det återstår att se. Vi är inte riktigt överens om problembilden till fullo. Det är väl ingen hemlighet att vi tycker att de stora bemanningsföretag som går på bemanningsavtalet inte sysslar med sådan verksamhet som vi tycker att avtalet är tänkt att reglera. Varken Schibsted eller Mittmedias bemanningsbolag har mig veterligen någon extern uthyrning överhuvudtaget.

Fler avsnitt
Fler videos