Gå direkt till textinnehållet

Sista numret efter 40 år

Dagens nummer av Invandrare & Minoriteter, i&m, blir tidskriftens sista efter nästan 40 år av utgivning. – Jag kan inte förstå att det är sant, säger chefredaktör Nora Weintraub

Tidskriften läggs ned efter ett beslut av Kulturrådet att det inte finns några särskilda skäl att bevilja ett fortsatt produktionsbidrag. Enligt Nora Weintraub beror det kraftigt minskade stödet på att tidskriften även får medel från Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS.

– Det är ett stöd vi haft sedan nio år tillbaka, så det är ju knappast något nytt, säger hon.

Hon säger också att det nu, mer än någonsin, behövs en tidskrift som i&m, då samhället blir alltmer xenofobiskt inte minst med tanke bland annat på terrordådet på Utöya förra året.

Annons Annons

– Att säga att det inte finns några särskilda skäl till att stödja tidskriften är jättekonstigt. Det är bara med kunskap man kan skingra xenofoba idéer och där utgör i&m en stor kunskapsbank.

Tidskriften har sökt ekonomiska medel på annat håll, utan att lyckas. Trots det hoppas Nora Weintraub att tidskriften kan återuppstå inom en snar framtid.

– Jag kan inte förstå att det är sant att vi måste läggas ned. Alla vi pratat med säger att de tycker att det är jätteviktigt att i&m, denna populärvetenskapliga kulturtidskrift finns kvar.

Fler avsnitt
Fler videos