Gå direkt till textinnehållet

Raseri mot sparpaketet

Beslutet att säga upp alla fotografer på NSD och Kuriren har väckt ilska i branschen och bland läsare.

Journalisten berättade tidigare veckan om dråpslaget mot bildredaktionerna på Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten. Reaktionerna i branschen har varit starka, särskilt efter ett par incidenter i samband med sparpaketet.

Norrbottens Medias VD Erik Ranängen sade i en intervju med SVT Norrbotten att ”läsarna inte kommer att märka någon skillnad”, något som ledde till krismöte på Kuriren och NSD. Erik Ranängen fick be om ursäkt, vilket Journalisten berättat om.

När NSDs chefredaktör Kalle Sandhammar på P4 Norrbottens webb kommenterade nedläggningen av bildredaktionen illustrerades artikeln med en selfie, vilket fick Svenska fotografers förbunds vice ordförande Johan Gunséus att gå i taket på SFFs hemsida. ”Det är riktigt skamligt och en riktig käftsmäll på sina egna medarbetare”, skrev Gunséus på förbundets hemsida och krävde att Sandhammar ber medarbetarna om ursäkt för selfien. Sandhammar replikerade: ”Det är journalistikens bristande lönsamhet som tvingar oss att säga upp duktiga medarbetare som är käftsmällen, inte min selfie.”

I Luleå har många reagerat starkt på sparpaketet. En av dem är frilansjournalisten Ulrika Vallgårda.

– Jag är orolig för vad nästa steg blir. Det handlar inte bara om att mina vänner förlorar jobben. Det handlar om vad vi vill ha för samhälle, säger Ulrika Vallgårda.

– Det har varit neddragningar i medierna förut, men jag har aldrig sett att det har blivit en sådan här stark reaktion. Det kommer en strid ström av beklagande, arga, sorgsna inlägg i mitt Facebook-flöde. Jag tror att det har att göra med att alla fotografer ska bort. Det blir så konkret då.

I sociala medier rasar läsare och branschfolk mot beslutet. Ett axplock följer nedan:

En av fotograferna som nu riskerar att sägas upp skriver på Facebook: ”Det är innehållet som stavas bildjournalistik. Inte kameran, inte upplösningen på bilden. Att sätta en kamera i handen på någon som inte kan och säga att det inte ska märkas någon skillnad. Det säger mer om den som sagt det och hans syn på sina läsare och sina anställda. Det värmer så oerhört att människor faktiskt bryr sig, att våra läsare tycker detta är åt helvete. Det är fint.”

Journalisten och författaren Hans Olov Ohlsson, som arbetat på NSD i 16 år och varit tillförordnad chefredaktör i två omgångar på tidningen, skräder inte orden när han berättar vad han tycker om nedläggningen av bildredaktionen: ”Lider med alla mina fotografvänner. Gör några reflektioner inför obildade människors vanstyre: 1. Om man ska satsa på lokal journalistik och tar bort fotograferna, då visar man sig sällsynt oskärpt i tanken. Ingen lokaljournalistik är så lokal som bilderna. Fotograferna är de enda som har bildbevis på att de varit på plats ute i det område som den sanna lokala journalistiken ska skildra. 2. Underbart är inte kort. Underbart är professionella fotografers bilder. 3. En bild säger mer än tusen ord, men ett kort säger ta mig tusan nästan ingenting”, skriver Hans Olov Ohlson på Facebook.

Tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand skriver på Facebook: ”Det var ju en väldigt stark sådan trend för 5-10 år sedan, då många tidningar sparkade fotograferna och gav reportrarna digitalkameror istället. En fotograf jag träffade då kommenterade det med orden: ’Alltså, jag har också Microsoft Word. Det betyder inte att jag kan skriva.’”

”Det är ett enda stort haveri”, skriver tidigare Luleå-bon Åsa Petersen på Facebook.

”Det ska alltså inte finnas en enda fotograf på NSD och Kuriren. Kan ej greppa detta”, skriver Alexandra Karlsson på Twitter.

”WTF! Alla fotografer sägs upp på NSD och Kuriren. Vad sorgligt! ’Alla ska fota’ men läsarna är inte dumma, de ser skillnad på kvalitet”, skriver Mathias Asplund på Twitter.

Fler avsnitt
Fler videos