Gå direkt till textinnehållet

”Positivt besked för undersökande journalistik”

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson frias på alla 60 punkter i tryckfrihetsmålet rörande näthatsavslöjandet 2013.

Efter två dagars förhandling i Stockholms tingsrätt valde tryckfrihetsjuryn att fria Expressens Thomas Mattsson från alla 60 anklagelser om förtal. Journalisten berättade i onsdags om fallet, där Jim Olsson väckt åtal efter att ha hängts ut i Expressens granskning av näthatare i december 2013. Jim Olsson har tidigare anmält publiceringen till PO och JK, som avvisat klagomålen.

”Tryckfrihetsjuryn i Stockholms tingsrätt kom fram till samma sak som Allmänhetens pressombudsman, Pressens opinionsnämnd och Justitiekanslern. Det är naturligtvis ett positivt besked för den undersökande journalistiken, och ytterligare en påminnelse om att man inte kan undkomma en offentlig debatt om sitt agerande bara för att man gömmer sig bakom anonyma kommentarskonton när man sprider kvinnohat, främlingsfientlighet och rasism. Det är rätt och riktigt med ett ansvarsutkrävande, såsom i Expressens reportage 2013-2015 om det här problemet, och jag tycker att det är viktigt att de etablerade medierna fortsätter synliggöra näthat”, skriver Thomas Mattsson i ett mejl till Journalisten.

”I just det här målet har ju jag, som den ansvariga utgivare som hotades med att dömas för grovt förtal och ett skadeståndskrav om 150 000 kronor, kunnat luta mig mot två exceptionellt erfarna reportrar: nämligen David Baas och Christian Holmén. Just främlingsfientlighet är ju lite av deras expertområde, och deras initierade vittnesmål gjorde nog intryck på juryn. Men jag vill gärna också framhålla värdet av tryckfrihetsjurister som kan sin sak.”

Fler avsnitt
Fler videos