Gå direkt till textinnehållet

Miljonstöd till forskning om nyhetsbilder

Bildjournalistikprogrammet vid Mittuniversitetet har tilldelats 5,4 miljoner kronor i anslag för forskning kring bildjournalistikens utveckling.

Pengarna kommer från Ann-Marie och Gustaf Anders stiftelse för mediaforskning. Forskningsprojektet heter ”Nyhetsbilden i förändring: En studie om bildjournalistikens utveckling och förutsättningar 1995-2015,”

Studien leds av Maria Nilsson, lektor i bildjournalistik och Ingela Wadbring, professor i medieutveckling vid Mittuniversitetet.

Syftet är att studera nyhetsbilden och dess förutsättningar i svensk dagspress under en period av enorma förändringar i mediebranschen. Under de närmaste tre åren kommer forskningsteamet därför att fördjupa sig i nyhetsbildens utveckling sedan 1995, den bildjournalistiska yrkesrollen och arbetsprocessen på nyhetsredaktionen, samt publikens mottagande och tolkning av bild.

”Vårt fokus är nyhetsbilden och bildjournalistiken i dagspressen. Vi vill belysa nyhetsbildens status i den paradigmatiska omställningen som mediebranschen genomgått och fortfarande genomgår, i takt med internet, multijournalistik, ekonomisk åtstramning och det ökade bildflödet från allmänheten”, säger Maria Nilsson i en kommentar.

 

Fler avsnitt
Fler videos