Gå direkt till textinnehållet

Metro granskar nätrykten

Fejkade historier som delas i sociala medier blir nu en uppgift för Metros nya satsning Viralgranskaren.

Bakom satsningen står i första hand tidningens sociala medier-chef Jack Werner och två av hans medarbetare, men även den övriga redaktionen kommer att involveras.

– Historier föds bland folk som på nätet berättar om händelser och erfarenheter, berättelser som sedan delas vidare i sociala medier och sprids till tusentals människor, säger Jack Werner.

Problemet är inte bara att berättelserna efter hand kan förvanskas, utan också att den ursprungliga avsändaren kan ha en egen agenda.

Annons Annons

Så var till exempel fallet med historien om den fejkade ”Marcia Karlsson”, som skulle ha mördats av sin pojkvän. Historien om mordet påstods ha tystats ned i medierna eftersom hennes pojkvän bodde på en flyktinganläggning.

– Vi vill granska sådana historier journalistiskt och vill få folk att först tänka efter och uppmanar folk att kontakta oss på Viralgranskaren innan de delar historierna på sociala medier.

– Nätet är inget specialområde, ingen gräddfil för spridning av falska uppgifter. Det som sprids där ska granskas journalistiskt som allt annat, säger Jack Werner.

Fler avsnitt
Fler videos