Gå direkt till textinnehållet

Journalister hotas för vargartiklar

Jens Flyckt, reporter på gratistidningarna Sigtunabygden och Knivstabygden, skrev i våras om var varg hade siktats i Uppland. Nu tvingas han leva med överfallslarm och har monterat upp halogensstrålkastare med rörelsedetektorer hemma på gården.

Under sommaren inträffade några märkliga händelser i Jens Flyckts närhet. En bil följde efter honom en hel dag. En annan bil stod parkerad vid uppfarten till hans gård, som ligger mycket avsides i Roslagen. Personerna i bilen satt och tittade på honom. När han närmade sig bilen, rivstartade den och körde i väg. Händelsen upprepades följande dag.
Utanför ett köpcentrum i Norrtälje blev han tilltalad med namn av en okänd man i 20-25-årsåldern som sedan bara ögnade honom upp och ned, hånlog och vände på klacken och gick.

Ett flertal gånger har någon ringt på jobbmobilen och på hemnumret och bara andats i luren.
Jens Flyckt tyckte att händelserna var lite märkliga, men det var inte förrän han av vänner på Facebook blev uppmärksammad på att han blivit uthängd som ”varghatare” med bild, telefonnummer och hemadress på en olaglig sajt som han insåg att händelserna kunde vara sammankopplade.
Sajten, Protect the Predators, listar sedan i april i år jägare och ”varghatare”och uppmanar till bland annat skadegörelse. På PTPs sajt uttrycks ett starkt hat mot jägare och personer som informerar om var varg har siktats.

I våras skrev Jens Flyckt tre notiser och en artikel om vargiakttagelser i utgivningsområdet. Han misstänker att det är de som har lett till att han nu hängs ut som ”varghatare”.
– Jag är absolut inte varghatare, säger Jens Flyckt.
Han är orolig över att sajten ska inspirera människor att agera.
– Det är inte personerna i kärnan inom PTP jag är orolig för, utan svansen av anhängare.
Sigtunabygden och Knivstabygden ingår i UNT-koncernen. När Jens Flyckt kontaktade sin chef och berättade om händelserna under sommaren agerade företaget snabbt. Händelsen polisanmäldes och Jens Flyckt försågs med ett överfallslarm.
– 20 minuter efter att jag meddelat redaktionen ringde polisen upp. Det var väldigt snabbt och bra agerat av UNT, säger Jens Flyckt.
Förundersökningen är nu nedlagd. PTPs sajt är baserad i Panama och därför svår för polisen att komma åt. Det är inte den enda nedlagda förundersökningen rörande PTP de senaste månaderna, och Jens Flyckt är inte den enda journalisten som drabbats.
 Leif Andersson, reporter på tidningen Jakt & Jägare har under våren granskat PTP. Han har själv blivit hotad och förtalad och har gjort två polisanmälningar, båda nedlagda.

Annons Annons

I våras avslöjade han bland annat att PTP har kontakter med gruppen APU, ”Anti-Poaching Unit” som vill bevara vargen i Roslagen och som patrullerar vargreviret i Riala. APU har verksamhet i Roslagen och åtta poliser är medlemmar i organisationen. Deras engagemang är godkänt som bisyssla, av tidigare länspolismästaren Carin Götblad.
Men APU länkar bland annat till Wolf Army Sweden från sin sajt. En av ledarna för Wolf Army uppmanar att sätta kulor i huvudet på jägare på sin blogg och i musik som finns upplagd på Youtube.
En koppling mellan APU och PTP upptäckte Leif Andersson efter att PTP publicerat uppgifter om att en ”varghatare” hade blivit dömd för brott tio år tidigare.
Leif Andersson tog kontakt med tingsrätten och bad att få se inkomna mejl till diariet, ett av mejlen innehöll en förfrågan från en av frontfigurerna i APU om att få ut den gamla domen mot jägaren. Dagen efter fanns domen på PTPs olagliga hemsida.

– APU vidarebefordrar information de själva inte kan lägga upp till PTP och till en norsk sajt. Jägare, barn till jägare och journalister blir hotade och förundersökningarna läggs ned och det finns poliser med i bakgrunden. Rikspolisstyrelsen borde agera, säger Leif Andersson.
 Jens Flyckt är väl medveten om den misstänkta kopplingen mellan APU och polisen i hans egen hemkommun.
– Det har varit en chock att komma i kontakt med den här sortens extremism. Jag och min hustru har ändrat våra rutiner. Jag försöker att parkera på olika platser, byta färdväg till och från jobbet. Vi går aldrig ut till stallet på kvällen utan att ta med ett tillhygge och walkie talkie. När jag ska ha kontakt med polisen vänder jag mig till Uppsala eller Stockholm i stället, för jag kan inte lita på polisen hemma, säger Jens Flyckt.
 

Polisen ska granska APU

Polisens rättsenhet i Stockholm har begärt in uppgifter om APUs verksamhet från de åtta poliser som är medlemmar i organisationen, eftersom medlemskapet kan vara en otillåten bisyssla.

I slutet av förra året prövade rättsenheten på Stockholmspolisen APU, Anti-Poaching Unit, som bisyssla för åtta poliser.
– Då hade de precis startat verksamheten och utifrån de underlag vi fick in då godkändes det som bisyssla, berättar chefsjurist Jan Nyrén.
Men i förra veckan skickade rättsenheten en ny förfrågan till de åtta poliserna om verksamheten inom APU. Orsaken är att det i samband med att 31 får revs av en varg i Rialareviret i början av augusti framkom på APUs hemsida att organisationen ”bevakar” området.
Enligt artiklar i bland annat Norrtelje Tidning och APUs egen hemsida ”patrullerar” medlemmarna reviret. Syftet är att skydda vargarna mot tjuvjakt.
– En förutsättning för att bisysslan ska vara godkänd är att den givetvis inte får likna polisiär verksamhet. Därför vill jag be poliserna att redovisa vad för slags bevakning det handlar om. Detta är den första uppföljningen vi gör av APU, säger Jan Nyrén.
Kopplingen mellan APU och dels Wolf Army, dels PTP som hänger ut bland annat journalister som ”varghatare”, är inte utredd.
Att APUs sajt länkar till Wolf Army Sweden vars frontfigur uppmanar till våld, är det något det finns anledning för er att granska?
– Det är första gången jag hör talas om det. Eftersom du väcker frågan borde vi titta på det och eventuellt begära yttranden rörande även detta.
 

Fler avsnitt
Fler videos