Gå direkt till textinnehållet

Jan Helin: ”Hon slungar jästen efter degen”

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin svarar nu på åklagaren Charlotta Tanners anklagelser mot honom. ”Det anstår inte en svensk åklagare att bete sig på det här sättet”, säger Jan Helin till Journalisten. Samtidigt berättar han att Aftonbladet kommer att lämna ut den omstridda bilden till polisen. ”Den inställningen har jag haft hela tiden”, säger han.

I en intervju med Journalisten tidigare på onsdagen riktade åklagaren Charlotta Tanners hårda anklagelser mot Aftonbladets chefredaktör Jan Helin efter HD-domen om husrannsakan. I intervjun sade Tanner bland annat att Jan Helin ljuger och skyddar brottslingar.

Jan Helin är rasande över Tanners uttalanden.

– Det är synnerligen anmärkningsvärt. Hon förtiger det faktum att denna fråga från henne kommer efter att hon fått beslut om husrannsakan. Det anstår inte en svensk åklagare att bete sig på det här sättet. Charlotta Tanner har inte agerat seriöst. Jag blir upprörd och ledsen, säger Jan Helin till Journalisten.

Frågan rör en maskad bild på misstänkta rånare som Aftonbladet publicerade i maj. Polis och åklagare har velat få tillgång till den omaskade bilden för att kunna identifiera rånarna, men Aftonbladet vägrade med hänsyn till uppgiftslämnarens källskydd. Åklagare Charlotta Tanner begärde då genom tingsrätten att få tillstånd för en husrannsakan på Aftonbladet för att få ut bilden. Tingsrätten beslutade i åklagarens favör men Aftonbladet överklagade först till hovrätten och sedan till Högsta domstolen som nu alltså går på tidningens linje.

Jan Helin har vid ett par tillfällen uppgett att man kunnat lösa frågan i samförstånd genom att till exempel lämna ut en kopia av bilden utan de källskyddade uppgifterna i bildfilen.

”Nu valde polisen istället att utmana källskyddet genom att kräva en husrannsakan. Det blev därför principiellt viktigt att låta rättsprocessen ha sin gång”, skrev Jan Helin i sin blogg i går tisdag.

Charlotta Tanner menar att åklagaren hela tiden velat få ut endast en kopia av bilden, till exempel en skärmdump, och att detta har framförts till Jan Helin.

– I sak är det så att jag blir uppmärksammad på frågan när tingsrätten beslutar om husrannsakan. Vi överklagar förstås beslutet. I det läget pratar jag med våra jurister, som säger att under en sådan här pågående process är det bästa att inte göra någonting. Det är viktigt att rättsprocessen får ha sin gång, säger Jan Helin till Journalisten. Det skulle se mycket konstigt ut och vi skulle bli hårt ifrågasatta om vi började lämna ut saker till polisen under en pågående rättsprocess om husrannsakan.

– Charlotta Tanner slungar jästen efter degen när hon försöker hävda att hon bara velat ha en kopia av bilden. Hon inledde en rättsprocess för att få en husrannsakan på en tidningsredaktion. Det är oerhört allvarligt. När hon väl fattat det beslutet får hon faktiskt ta skeden i vacker hand och acceptera att processen fortskrider. Hon måste hålla linjerna raka. När hon skickar sitt sms till mig i juni om att få ta del av en kopia av bilden, då har jag att förhålla mig till att det finns ett beslut i hovrätten om husrannsakan på Aftonbladet, och att vi har överklagat det beslutet, säger Jan Helin.

Jan Helin har i dag beslutat att lämna ut en omaskad kopia av den aktuella bilden utan källskyddad information till polisen.

– Den inställningen har jag haft hela tiden om källskyddet ovillkorligen kan säkras och källan samtycker. Men det hade inte varit rimligt att agera åt något håll under pågående hot om husrannsakan, säger Jan Helin. 

– Nu när rättsprocessen är över har vi tagit kontakt med källan och har i samförstånd kommit fram till att vi kan lämna över en kopia av bilden till polisen. Vi gör likadant med ett annat foto som polisen i Skåne velat se, även där i samförstånd med källan, säger Jan Helin.

Ett par andra publicister har uppgett att de aldrig skulle lämna ut en bild till polisen, oavsett källskyddet. Det är inte mediernas uppgift att hjälpa polisen, menar de. Hur ställer du dig till den tanken?
– Det är en tydlig hållning som jag respekterar. Från fall till fall kan jag överlämna en kopia av en bild till polisen, så länge jag kan garantera källskyddet, och jag kan göra det i samförstånd med källan. Säger källan nej, då säger jag nej. Källskyddet är helt avgörande, säger Jan Helin.

Fler avsnitt
Fler videos