Gå direkt till textinnehållet

Islamkritisk grupp ansluter journalister

Det nystartade Tryckfrihetssällskapet, systersällskap till danska Trykkefrihedsselskabet som verkar för att stoppa ”islams växande inflytande i Europa”, rekryterar journalister till sin Facebookgrupp.

Svenska Tryckfrihetssällskapet bildades i onsdags i Malmö med dansk förlaga. Det danska sällskapet har en uttalad agenda, att försvara det ”västliga levnadssättet, tankegången, demokratin och yttrandefriheten” som enligt sällskapet är under attack från muslimska organisationer och makthavare.

I Danmark har Trykkefrihedsselskabet gjort sig känt för sin hårda kritik mot islam och muslimer. Ordföranden fälldes förra året för brott mot den danska rasismparagrafen, skriver Sydsvenskan.

Nu har det svenska Tryckfrihetssällskapet också skaffat sig en sida på Facebook, i skrivande stund med 350 medlemmar. Men alla har inte blivit medlemmar frivilligt. Många av dem är välkända journalister.

Niclas Tilosius, pressfotograf i Malmö, är en av dem som anslutits mot sin vilja.

– Jag har inget med Tryckfrihetssällskapet att göra, jag visste inte om att jag blivit ansluten förrän i dag, säger Niclas Tilosius till Journalisten.

Vad tycker du om att bli ansluten på detta sätt?

– Jag tycker att det är fel att man kan bli tvångsansluten till en grupp på Facebook. Jag kommer att lämna gruppen i dag, säger han.

Ingrid Carlqvist, journalist och grundare till det svenska Tryckfrihetssällskapet, motsätter sig starkt beskrivningen av sällskapet som "islamkritiskt".

– Tryckfrihetssällskapet kämpar mot alla hot som finns mot tryckfriheten. Det största av de hoten är att svenska medier och hela det svenska samhället viker ner sig för krav från muslimska organisationer. Det finns andra saker som hotar tryckfriheten i Sverige, genusvansinnet till exempel. Mediernas självcensur är stark i Sverige, och det innebär att bilden som presenteras av till exempel islam, är tillrättalagd. Men det betyder inte att vi är ett islamkritiskt sällskap, vi är ett sällskap som värnar tryckfriheten, säger Ingrid Carlqvist.

Så ni är kritiska mot dem som inte är tillräckligt kritiska mot islam, blir ni inte också islamkritiska då?

– Vi slåss för tryckfriheten och den fria idén, och med det följer också att man inte ska vika undan för krav från muslimska grupper. Vi har ett åsiktsförtryck i Sverige.

Varför tvångsansluter ni personer till er Facebookgrupp?

– Jag tycker du ska stryka det där från artikeln, du kommer att framstå som en idiot. När man startar en grupp och bjuder in personer så blir de automatiskt medlemmar. Det är så det funkar på Facebook numera, sedan något halvår tillbaka. Vill man inte vara medlem så är det bara att gå ur gruppen.

Flera av dem jag har pratat med verkar inte känna till det och är upprörda över att vara medlemmar i gruppen…

– Jamen då får de väl gå ur gruppen då, det är ju inte svårare än så.

Fler avsnitt