Gå direkt till textinnehållet

”GD har ansvar även för inhyrda”

Flexibilitetens pris / Del 2 Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar omfattar både egna anställda och inhyrd personal, menar Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif.

Berättelsen om hur Linnéa Wannefors blev av med jobbet är inte unik. Journa­­l­isten har under de senaste åren haft kontakt med flera bemanningsanställda journalister som berättat att de upplever sig sämre behandlade än sina kolleger. De säger att de inte tror att de skulle ha fått samma behandling om de hade varit anställda direkt av medieföretaget.

Johan Lif, förhandlingschef på Journalistförbundet, säger att det märks att arbetsgivare har skapat A- och B-lag genom att ta in bemanningsföretag.

– Arbetsgivare har ett arbetsmiljöansvar för både sina egna anställda och för inhyrd personal. Men vi ser att arbetsgivare inte alltid har tålamod att behandla bemanningsanställda på ett schyst sätt. Man vill ha snabba lösningar och dumpar problemet i knät på bemanningsföretaget i stället för att ta ansvar i personalfrågorna, säger Johan Lif.

Annons Annons

– Arbetsgivaren har inte ett mindre ansvar för inhyrd personal när det handlar om det arbete som bedrivs på arbetsplatsen. Sedan måste ju inhyrande och uthyrande företag samverka kring arbetsmiljön, se till att följa upp hur uppdragen fungerar, arbeta med eventuella problem, och så vidare. Och det sker ju inte heller i tillräcklig utsträckning, något som det här fallet illustrerar.

Fotnot 1: Den här texten publicerades i Journalisten nummer 2/2015, 12 februari-5 mars.

Fotnot 2Läs reportaget om Linnéa Wannefors härLäs GDs svar på Journalistens frågor här.

Fler avsnitt
Fler videos