Gå direkt till textinnehållet

Frilansarvoden sänks när GP-bilaga görs externt

Göteborgs-Posten har beslutat att lägga ut produktionen av helgbilagan Två Dagar på produktionsbolaget Spoon. Följden är att frilansarvodena sänks för de som medverkar. Samtidigt varnar Frilans Riks för en avtalsmall som Stampen har börjat använda sig av.

Produktionen av GPs helgmagasin Två Dagar har skötts av två redaktörer på GP medan innehållet köpts in av frilansar. Nu väljer GP att lägga ut produktionen på content marketing-bolaget Spoon i syfte att spara pengar.

– Vi har en mer begränsad inköpsbudget att jobba med än man haft tidigare. Ett viktigt syfte med att lägga ut produktionen är ju att skapa en mer kostnadseffektiv produkt. Det kan betyda lägre arvoden, att vi hittar andra sätt att producera, mer inhouse till exempel, och att vi tillsammans med GP ser över hur vi kan utveckla innehållet, säger Malin Bernhardsson som är chef för Spoons Göteborgskontor.

Produktionen av Två Dagar är beroende av frilansar och arvodesdumpningen har väckt ilska bland frilansar.

Annons Annons

– Det är ganska fult. Ett uppenbart exempel på prisdumpning på journalistik. Om man sänker kostnaderna för produktionen får man helt enkelt göra en tunnare bilaga, inte sänka arvodena, säger Fatima Grönblad, styrelseledamot i Frilans Riks som är distrikt för frilansar inom Journalistförbundet.

GPs redaktionschef Anders Goliger berättar att man inte diskuterat frilansarvoden när man lade ut Två Dagar på Spoon.

– GP har kunnat göra lite av allt, som en fullserviceverkstad. Nu håller vi på att förvandlas till en modern mack. Vi specialiserar oss och fokuserar på det som är kärnan i GP – lokala nyheter, granskningar och den digitala omställningen. Det som inte är kärnan är vi tvingade att lägga ner eller göra på nya sätt. I det här arbetet har vi kommit fram till att vi skulle kunna lägga ut bilagan på en extern leverantör med bibehållen hög kvalitet och lägre kostnader, säger Anders Goliger.

Och kostnadsminskningen sku­lle ske genom minskade arvoden till frilansar?

– Detaljerna resonerade vi inte kring och hur Spoon arbetar får du fråga dem om.

Spoon säger att de ska sänka frilansarvodena.

– Det är nog så att det kommer att vara färre händer som arbetar med Två Dagar också, vi har haft redaktörer och redigerare som gjort bilagan och de kommer nog att vara färre på Spoon.

Men om Spoon kan göra den med färre redigerare och redaktörer, varför kan inte GP göra det? Är Spoons medarbetare bättre än GPs?

– GP har väldigt kompetenta medarbetare och de behöver vi när vi satsar på lokal och digital och granskande journalistik. Vi har varit väldigt nöjda med Två Dagar och vi vill behålla den höga kvaliteten. Vi har inte diskuterat detaljerna, vi har sett att vi kan komma ner i kostnader och samtidigt få en tidning med hög kvalitet.

Resonerade ni aldrig med Spoon om arvodena för frilansarna?

– Nej.

Borde ni inte?

– … Nej. Skulle vi ha gjort det?

För att de är era medarbetare kanske?

– Frilansarvodena på Två Dagar har varierat beroende på omfattningen på materialet, och det har alltid varit förhandlingar om ar­vodena vid varje jobb. Nu köper vi i praktiken Två Dagar av Spoon och då har vi överlåtit de förhandlingarna till Spoon.

Det är inte ovanligt att produktionsbolag levererar billigare produkter genom just arvodessänkning för frilansar, är det något du känt till?

– Nej. Jag tycker inte att det är en god idé att sänka frilansarvoden. Frilansar har dock långsiktigt att vinna på att GP finns kvar. Vi är kortsiktigt pressade från alla håll nu.

Frilans Riks varnar samtidigt för en ny frilansavtalsmall som börjat användas av Stampen Local Media där GP ingår. Avtalet innebär att tidningarna inom Stampen Local Media ska kunna återpublicera inköpt frilansmaterial.

– Vi har varit med i diskussioner med Stampen Local Media om avtalet och har fått in vissa förbättringar. Men vi uppmanar alla frilansar att försäkra sig om att de får rimlig ersättning om texter eller bilder återpubliceras i andra tidningar, säger Fatima Grönblad.

Fotnot: I Stampen Local Media ingår Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter, Hallandsposten, TTELA, Bohusläningen, Strömstads Tidning och nio gratistidningar.

Fler avsnitt
Fler videos