Gå direkt till textinnehållet

Färre vill utbilda sig till journalist

Ansökningarna till journalistutbildningarna rasar inför höstterminen. På JMK i Stockholm har förstahandsansökningarna till journalistprogrammet rasat från 517 till 312, minus 40 procent, på bara ett år.

– Tidigare år har antalet legat på omkring 500. Man kan på goda grunder anta att minskningen beror på att mediebranschen uppfattas som instabil, och studenterna är trendkänsliga. Vi tar in 48 studenter, så det är fortfarande många sökande per plats, säger Gunilla Hultén, studierektor på JMK.

På JMG i Göteborg har ansökningarna till journalistprogrammet minskat med 18 procent, på Linnéuniversitetet med 22 procent och på Södertörn med 30 procent. Det ser likadant ut på utbildningarna runt om i Sverige. Antal förstahandssökande har minskat från 1 967 höstterminen 2014 till 1 599 hösterterminen 2015, cirka 18 procent. De stora utbildningsplatserna i Stockholmsområdet tappar mest.

– Vi diskuterar nu om vi behöver förändra utbildningen för att passa bättre till hur branschen ser ut, till exempel att bättre förbereda studenterna på frilansverksamhet. Det är något som efterfrågas av studenterna, säger Gunilla Hultén.

Annons Annons

Även på folkhögskolorna minskar antalet sökande, och på bland annat Ljungskile folkhögskola förlänger man ansökningstiden för att fylla platserna.

Fler avsnitt
Fler videos