Gå direkt till textinnehållet

Färre vill plugga journalistik

Antalet sökande till de treåriga journalistprogrammen har minskat dramatiskt de senaste tio åren. JMG i Göteborg är den mest eftertraktade utbildningen, och typstudenten en ung kvinna.

I dagarna börjar nya studenter på journalistutbildningarna på landets lärosäten och folkhögskolor. Söktrycket till de treåriga journalistprogrammen i Stockholm, Göteborg, Sundsvall och Södertörn har minskat med 35 procent sedan 2014. Det visar statistik som Journalisten begärt ut från Universitets- och högskolerådet.

Hösten 2014 sökte totalt 4 667 personer till något av de fyra journalistprogrammen, mot 3 011 personer i år.

Populärast är journalistprogrammet vid JMG i Göteborg, som gick om JMK i Stockholm hösten 2016. I år sökte 1 485 personer till JMG, varav 379 förstahandssökande. 1 299 personer sökte till JMKs kandidatprogram i journalistik, varav 315 förstahandssökande.

Unga kvinnor dominerar på journalistutbildningarna. På den populäraste utbildningen JMG är 71 procent av de antagna hösten 2023 kvinnor, och 85 procent av de antagna är 24 år eller yngre. På Södertörn och Mittuniversitetet är könsfördelningen jämnare, men även här finns en dominans av kvinnliga studenter.

Antalet sökande till Mittuniversitetet i Sundsvall har rasat från 700 hösten 2014 till 245 i år. Bara 29 personer hade journalistprogrammet i Sundsvall som sitt förstahandsval hösten 2023.

Mattias Vesslegård är ansvarig för journalistprogrammet vid Mittuniversitet, vars mål är att ta in 35 studenter. Han pekar på att de flesta journalistutbildningar haft sjunkande söktryck ett antal år.

Vilka skäl ser du till det?
– Om arbetsmarknaden nu vänder uppåt för journalister, vilket den verkar ha gjort om man lyssnar på branschen, så tror jag det tar tid innan de som söker förstår att det hänt.

Intresset för journalistik finns, menar Mattias Vesslegård:

– Vårt nya utbildningspaket i journalistik på distans, för den som redan har en akademisk examen, har 367 sökande till 30 platser.

Fler avsnitt
Fler videos