”Stockholm saknar lokalbevakning”
Debatt Det sägs ofta att medierna är stockholmscentrerade. Historiskt har det möjligen varit så, men nuförtiden är det tvärtom, skriver Altingets debatt- och opinionsredaktör Anton Säll.
Region Stockholm och Stockholms stad har budgetar på 137 respektive 68 miljarder kronor 2025. Det bor närmare 2,5 miljoner invånare här, en knapp fjärdedel av hela landets befolkning.
Ändå har Stockholms stad knappt någon lokalbevakning.
Felet är inte journalisternas. Reportrarna på Mitti, Svenska Dagbladet och på Dagens Nyheter som fortfarande bevakar lokalt gör så gott de kan, och det samma gäller public service. Lokalt har några småtidningar växt fram, Bättrestadsdel försöker bevaka Hägersten och Älvsjö och har fått mediestöd för sin bevakning. Grävredaktionerna dyker då och då in som fallskärmshoppare och granskar enskilda ärenden eller politiker, vilket är bra.
Men det räcker inte. Och problemen är strukturella.
Motargumenten mot en utbyggd Stockholmsbevakning har varit att läsare i Sollentuna inte är intresserade av vad som händer hyperlokalt i Huddinge. Så kanske det är. Men effekten blir att hörsägen och rykten tillåts dominera i de lokala facebookgrupperna och att politikerna är så pass anonyma att ett av våra längst sittande regionråd kunde vara med som misstänkt i Efterlyst på TV3 utan att kännas igen.
I andra städer ser det inte likadant ut. I praktiskt taget varenda mellanstor svensk stad är lokaltidningen dominerande i den lokala mediefloran. VK i Umeå och UNT i Uppsala är drivande i både politikbevakning och granskningar. GP gör sitt i sin bevakning av regionen, senast i höstas fick två kommunalråd i Alingsås lämna efter en föredömlig granskning av grävarna.
Men från Stockholm är det knäpptyst.
För 18 månader sedan frågade jag en politisk tjänsteman om det var några reportrar på plats i Stockholms stadshus under budgetdebatten. Enligt honom var det bara folk där under gruppledardebatten mellan 10 och 12. Budgeten debatterades i två dagar.
När lokalbevakningen i Stockholm gradvis tillåtits att monteras ner har också både bevakningen och granskningen av den lokala politiken i hela länet nästintill försuvunnit. Det är att göra medborgarna en otjänst. Folk är förbannade på att SL drar in bussar, men vet ens väljarna vem Anton Fendert är? Vet folk ens att Alliansen fortfarande finns i Stockholm, om än i opposition?
Vet folk överhuvudtaget vilka som styr? En del av politikerna gör sitt bästa för att synas, men målgruppen för halvroliga lokalpolitiska reels är begränsad på instagram.
Det är ett demokratiskt problem att Stockholm saknar lokalbevakning. Något måste göras åt saken.
Anton Säll
Debatt- och opinionsredaktör, Altinget
Problemet är stort och det är inte nytt. Jag fick i veckan återstående ex av min och Lars Nords bok “Medieskugga” som utkom 2002 där vi utförligt beskriver denna närmast totala brist på lokal journalistik i Storstockholm. Boken är numera utgången från förlaget.
“Medieskugga” visar inte bara brist på bevakning av den lokala politiken, ett lokalsamhälle utan lokala medier faller sönder utifrån sociala skiljelinjer. Utan lokala medier som skapar ett gemensamt torg och mötesplatser så finns inte det lokala samhället.
Boken kan beställas från undertecknad till portokostnad – maila gunnar.nygren@sh.se.