Gå direkt till textinnehållet

Extra säkerhet vid frilansmöte

Inför Mälardalens frilansklubb årsmöte på torsdagskvällen uppmanar hatsajten Avpixlat läsarna att besöka den inledande föreläsningen ”Att bevaka Sverigedemokraterna” som frilansjournalisten Annika Hamrud håller i. Journalistförbundet har beslutat att anlita vakter för att bevaka seminariet. UPPDATERAD.

I en artikel på hatsajten Avpixlat uppmanas läsarna att besöka den öppna föreläsning som frilansjournalisten Annika Hamrud håller i, där hon delar med sig av sina erfarenheter av att bevaka Sverigedemokraterna. Avpixlat står SD nära.

I artikeln på Avpixlat beskrivs föreläsningen som ”SD-fientlig” och redaktionen skriver bland annat:

”Att Sveriges journalistkår har övergett alla ambitioner att vara konsekvensneutrala och objektiva kommer nog inte som någon nyhet för många […] Troligtvis vill Journalistförbundet också försäkra sig om en stark och enad SD-fientlig konformism i den journalistiska valbevakningen 2014.”

Annons Annons

Med anledning av detta uppmanas Avpixlats läsare att besöka föreläsningen i Journalisternas hus i Stockholm. Ett fåtal personer har med anledning av artikeln varit i kontakt med Mälardalens frilansklubb för att förhöra sig om föreläsningen är öppen för alla.

– De är välkomna, förstås, så länge de inte stör eller försöker ta över föreläsningen. Själva årsmötet är dock bara för medlemmar, säger Elisabet Wahl, ordförande i klubben.

Hon säger att hon blev rädd när hon först fick höra talas om artikeln på Avpixlat.

– Jag tyckte det var skitläskigt, jag tänkte på andra som farit illa efter att ha hängts ut av dem. Och nu satte de ut mitt namn och min epostadress. Vi var nog lite naiva och trodde inte att det skulle bli någon uppmärksamhet kring detta. Men efter en stund insåg jag att det är de är precis det de vill, att man ska bli rädd. Vi övervägde aldrig att ställa in, säger Elisabet Wahl.

Vad tycker du om deras artikel?
– De har en helt annan syn på världen och på journalistiken än vad jag har. De verkar inte förstå att alla partier ska och bör granskas, och de verkar tro att det finns en journalistisk konspiration mot SD.

Journalistförbundet har beslutat att anlita vakter från Securitas som bevakar seminariet med anledning av artikeln på Avpixlat.

Den 3 april anordnar tidningen Journalisten en kurs som handlar om mediebevakningen av SD. Kursen leds av journalisten Björn Häger och författaren Henrik Arnstad. Även detta har uppmärksammats av Avpixlat, som skriver att Arnstad är en ”fejkhistoriker och mytoman”, och anger adressen för kursen i sin artikel.

 

UPPDATERING: Torsdagens möte och föreläsning kunde hållas som planerat utan några störande inslag, uppger Elisabet Wahl på fredagsmorgonen.

Fler avsnitt
Fler videos