Gå direkt till textinnehållet

Etiopisk journalist fick livstid – igen

Tre journalister som åtalades samtidigt som Johan Persson och Martin Schibbye har nu dömts i Etiopien för terrorbrott. Elias Kifle erhöll sin andra livstidsdom.

Committee to Protect Journalists (CPJ) rapporterar att tre journalister nu dömts till långa fängelsestraff för brott mot den nya antiterrorismlagstiftningen i Etiopien.

Redaktören för onlinetidningen Ethiopian Review Elias Kifle, som flytt Etiopien och bor i USA, dömdes i sin frånvaro till livstids fängelse för rapportering om oppositionella grupper i landet. Det är Kifles andra livstidsdom, den förra kom 2007, efter hans artiklar om regimens våldsamma reaktion på protesterna efter valet 2005.

De två andra dömda journalisterna, Reeyot Alemu, krönikör på Feteh och Woubshet Taye, redaktör på nedlagda Awramba Times, dömdes till 14 års fängelse.

Annons Annons

– Dessa domar har mycket lite att göra med rättvisa. Vi fördömer de politiserade domarna, som syftar till att tysta kritiska röster. Vi uppmanar Högsta domstolen att upphäva domarna, säger Mohamed Keita, CPJ Africa, i en kommentar.

De tre nu dömda journalisterna åtalades samtidigt som Martin Schibbye och Johan Persson.

Ytterligare en journalist som åtalades vid samma tillfälle, Eskinder Nega, väntar på sin dom. Han kan få dödstraff.

Fler avsnitt
Fler videos