Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mattias Vepsä

Veronica Palm tar över NSDs ledarsida: ”Jag vill tycka saker igen”

Veronica Palm, ny politisk redaktör för Norrländska Socialdemokraten, ser fram emot att lära känna människorna i Norrbotten – och läser numera DNs ledarsida med behållning.

Veronica Palm, 51, satt i många år i Socialdemokraternas verkställande utskott och var riksdagsledamot 2002-2015. De senaste åren har hon varit verksam som föreläsare, skribent för bland andra ETC, och skönlitterär författare. Nu går hon alltså till tjänsten som politisk redaktör på NSD.

Grattis till jobbet! Varför vill du bli politisk chefredaktör på NSD?

– Jag tycker otroligt mycket om att skriva – jag har lärt mig att skriva som vuxen och fattat att det är ett väldigt användbart verktyg. För mig som människa har det varit bra att ta ett steg tillbaka från politiken, att få utvecklas med andra saker. Men jag är också lite sugen på att ta ett kliv in igen. Jag vill tycka saker igen, det finns alldeles för mycket att tycka om.

Annons Annons

– Mina barn är också stora, jag lever ensam, och är väldigt sugen på att testa något annat. Då kanske folk säger: ”skaffa en skrivarlya i Toscana”. Men nej, jag vill åka till Norrbotten och lära känna en del av landet som faktiskt är ganska annorlunda, en helt unik plats i världen.

Kommer du att flytta dit?

– Jag kommer att skaffa en lägenhet i Luleå, och försöka röra mig i hela länet, för NSD är en länstidning. Men jag behöver ha en fot i Stockholm också, jag har vuxna barn här.

Palm är uppvuxen i Östergötland och har tidigare bara besökt Norrbotten som politiker.

Vilka frågor vill du lyfta?

– Naturligtvis den enorma expansionen. Men ännu mer, vad gör den med människorna, hur kan den rikedomen fördelas jämlikt, hur påverkas välfärdssektorn? Och ojämlikheten som finns i det stora länet. Men jag är nyfiken i grunden. Jag vill träffa människorna; de som hänger på fritidsgården i Överkalix, barnomsorgspersonalen i Arvidsjaur… En socialdemokratisk ledarsidas uppdrag är att lyfta vanliga människors tankar och idéer om framtiden, från ett underifrånperspektiv.

Kliver du ur partipolitiken helt nu?

– Jag är fortfarande medlem, men har inte haft några politiska uppdrag på flera år. Jag vill ägna mig åt att opinionsbilda, både för en bättre värld och en bättre socialdemokrati.

Socialdemokraterna i Luleå har väl traditionellt varit ganska höger. Har du någon uppfattning om det?

– Du kommer att få ett standardsvar av mig…

Ett politikersvar?

– Precis. Men hela socialdemokratin behöver bli bättre på det som traditionellt varit arbetarrörelsens styrka: att finnas där vanligt folk finns. Där kan jag vara en megafon från diskussionerna runt fikabordet i Överkalix.

Har du några förebilder som ledarskribent? Vem läser du gärna själv?

– Jag kan inte riktigt peka på någon. Men jag tycker om att överraskas, människor som inte skriver det förväntade. Till exempel läser jag numera DNs ledarsida med stor behållning.

 

Kommentarer

2 svar till ”Veronica Palm tar över NSDs ledarsida: ”Jag vill tycka saker igen””

  1. Otroligt att artikeln inte nämner att Veronica Palm under flera år, och fortfarande är, varit ledarskribent i Dagens ETC.

  2. Det handlar om en text i månaden i ETC, och det står i texten att hon försörjt sig som skribent. Visst kan vi nämna det.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos