Gå direkt till textinnehållet

En journalist mördad och en våldtagen i Egypten

En journalist mördades, sju skadades varav en våldtogs när de bevakade demonstrationerna mot Egyptens president Muhammad Mursi i helgen.

I fredags mördades den 37-åriga reportern Salah al-Din Hassan med en hemmagjord bomb. Hassan arbetade för nyhetssajten Shaab Masr (Egyptens Folk). Bomben kastades av en oidentifierad person mot demonstranterna på Shuhadatorget i Port Said. Hassan tog upp bomben och skulle kasta iväg den, men den exploderade i hans hand. 16 andra skadades i bombattacken. Det rapporterar flera nyhetsmedier, bland dem Egypt Independent.

I lördags kastade oidentifierade personer molotovcocktailar mot en grupp journalister, som sedan också blev misshandlade. Förövarna skrek ut sitt hat mot medier i samband med attacken, rapporterar Committee to Protect Journalists (CPJ). Journalisternas utrustning förstördes i samband med attacken och tre journalister fick föras till sjukhus.

I söndags angreps två reportrar från dagstidningen Al-Masry Al-Youm när de bevakade en demonstration utanför det Muslimska brödraskapets högkvarter i Kairo.

Annons Annons

På måndagen attackerades pressfotografen Omar Zoheiry, som arbetar för tidningen Al-Watan, nära Tahrirtorget. Han utsattes för grov misshandel och fördes till sjukhus.

En 22-årig kvinnlig TV-reporter från Holland flögs på måndagen hem efter att ha blivit misshandlad och våldtagen på Tahrirtorget under demonstrationen i fredags. Hon blev allvarligt skadad under attacken och har vårdats på sjukhus under helgen.

CPJs koordinator i Nordafrika och Mellanöstern Sherif Mansour säger i en kommentar:

”Muhammed Mursi och det Muslimska brödraskapet har skapat en atmosfär där journalister attackeras utan att det sker någon bestraffning av förövarna. Vi uppmanar alla sidor att respektera mediernas säkerhet och uppmanar journalister att vidta åtgärder för sin egen säkerhet i detta farliga läge.”

Fler avsnitt
Fler videos