Gå direkt till textinnehållet

”En dag kommer pappa att tacka er”

”En dag kommer pappa att stå här och tacka er för allt ni har gjort”. Det sade Dawit Isaaks dotter Betlehem då Dawit hyllades på sin 50-årsdag.

Det var ett födelsedagfirande utan att huvudpersonen var närvarande. Dawit Isaak har suttit fängslad i 13 år utan att det har väckts något åtal eller att det hållits någon rättegång.

– Jag tror att pappa känner av att vi firar honom här i Sverige. Även om han befinner sig i mörker ser han ljuset. Jag vill tacka pappa för allt han gjort för eritreaner och yttrandefriheten. Varje morgon tackar jag Gud att jag får leva ännu en dag i frihet. En dag kommer pappa att stå här och tacka er för allt ni har gjort, sade Betlehem Isaak.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman berättade att det var då han fick sitt tredje barn som han engagerade sig, för han tänkte på att Dawit Isaak inte får se sina barn växa upp.

Annons Annons

– Dawit Isaak har blivit något mer. Han har blivit en symbol för fängslade och hotade journalister runtom i världen. Han har också blivit en symbol för flyktingar. Tusentals eritreaner flyr undan diktaturen i Eritrea, sade Björn Wiman.

Han avslutade med att säga:

– Jag säger inte grattis, men ha den äran.

Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör, påminde om att arbetet att få Dawit Isaak frigiven måste fortsätta:

– Det är viktigt att det blir en internationell kampanj, det är viktigt att stödet för att få Dawit Isaak frigiven även finns utanför Sverige.

Journalistförbundets vice ordförande Ulrica Widsell påpekade att vi aldrig får ge upp kampen om att få Dawit Isaak fri.

Sångerskan Lisa Nilsson var inbjuden till födelsedagsfirandet. Kurdo Baksi, en av initiativtagarna till tillställningen, berättade att då Dawit Isaaks bror en gång flög till Eritrea lyssnade han på låtar av Lisa Nilsson. Kurdo Baksi tyckte därför att det var ett bra tillfälle att bjuda in henne.

Födelsedagsfirandet var ett arrangemang av tidningarna Svartvitt och Journalisten.

 

Fler avsnitt
Fler videos