Gå direkt till textinnehållet

Direktpress startar tre tidningar och anställer sex

Medan många rikstidningar bantar så satsar lokala Direktpress offensivt. Nu startar man tre nya papperstidningar för Järfälla, Farsta/Sköndal och Hammarby/Skarpnäck.

Redan i morgon startar Direktpress tre nya lokaltidningar både på papper och digitalt. Varje dag ska det produceras nyheter från Järfälla, Farsta/Sköndal och Hammarby/Skarpnäck. Inte minst Järfälla är ett expansivt och snabbt växande område där både tunnelbana ska dras och Barkarbystaden expandera.

– I Järfälla tror man att befolkningen kommer att öka från 70 000 till 100 000 på bara några år. Det kommer finnas mycket att skriva om och bevaka för oss och jag tror lokaltidningar är viktiga i de här processerna, säger Helene Claesson, chefredaktör för Direktpress.

Varför just Farsta/Sköndal, Järfälla och Hammarby/Skarpnäck?
– Vi har funnits i spridda skurar i Stockholm under en lång tid, men det som saknats i södra Stockholm har varit de här områdena. Nästa stora projekt i Stockholm är ju Årstafältet där det ska byggas massor. Det finns en stor förvandlingsprocess i de här områdena och mycket att skriva om. Kolla vad som hänt i Kärrtorp efter demonstrationerna där det skapats en bred och folklig gräsrotsrörelse som arbetar för sitt område. Det finns ett engagemang på många platser som vi ska försöka greppa, säger Helene Claesson.

Annons Annons

I samband med de tre nya titlarna anställer Direktpress sex personer.

– Vi jobbar i princip med en reporter som är ansvarig för varje stadsdel, sen har vi anställt redaktörer och en redigerare, säger Claesson.

Medan många medier med rikstäckning blöder annonsintäkter så går Direktpress fortsatt bra, enligt Claesson.

– En del blir förvånade när man startar papperstidningar år 2015, men de lokala annonsörerna behöver effektiva kanaler för sin lokala matbutik eller gym. Här finns det inga digitala plattformar som är så pass snäva lokalt än. Vi har inte märkt av nedgången för medier så mycket. Matbutikerna i våra områden måste ändå sälja sin korv, därför tror vi stenhårt på det här, fortsätter Helene Claesson.

Direktpress ger ut totalt 25 lokaltidningar, varav 17 i Stor-Stockholm.

Fler avsnitt
Fler videos