Gå direkt till textinnehållet

Det önskar vi oss av 2014

Några mediepersonligheter fick svara på vad de önskar sig av 2014. Läs deras svar här.

Elinor Torp, reporter Arbetarskydd och författare till boken Döden på jobbet:
– Mindre tystnad och modigare journalistik. Att sluta prata död. Kanske överlever tidningarna, kanske inte. Vi har de facto ännu inte gått i graven och bästa botemedlet mot döden är djävulskt bra journalistik. Så jag önskar mig ett förändrat fokus.

Claes de Faire, chefredaktör och förlagschef, Resumé:
– Jag hoppas bara en enda sak av medieåret 2014 och det är att Pamela Anderssons hjärntumör försvinner och att hon äntligen blir frisk.

Ola Wong, frilans, Svenska Dagbladet:
– Jag efterlyser vågade satsningar och in­novativa idéer i stället för den här undergångsstämningen som bara skrämmer bort annonsörer och talanger. Jag önskar att medierna blir bättre på att bevaka omvärlden och att både politiker, journalister och folk lär sig mer om Kina. Kina är den viktigaste frågan på alla nivåer: ekonomi, klimat, säkerhetspolitiskt – men kunskapsnivån är fortfarande usel. Slutligen hoppas jag att det går bra med lanseringen av min nya bok Pekingsyndromet som kommer under våren.

Jeanette Gustafsdotter, VD Utgivarna:
– Att justitiedepartementet arbetar snabbt med att införa en lagändring som gör ansvarig utgivare vid publiceringstillfället ansvarig med preskriptionstid framåt även för det som publiceras digitalt. Att man stärker källskyddet och ökar JKs handlingsfrihet så att JK inte behöver utreda källor om det varit försvarligt att lämna uppgifterna. Att Säpo börjar skydda hotade journalister som lagen kräver. Att Dawit Isaak, Niclas Hammarström och Magnus Falkehed släpps fria.

Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet:
– Jag önskar ett stopp på alla drakoniska nedskärningar. Att jag även fortsättningsvis kan säga hej i trappan varje morgon till mina kollegor på Svenskan.

Lena Sundström, journalist, författare, Kalla fakta, TV4:
– Jag önskar mig mer magkänsla – det här tror vi på – och färre fingrar i luften. Inför valet önskar jag mig rapportering som gör det lättare för människor att komma fram till hur de vill rösta, i stället för opinionsundersökningar som talar om för dem hur andra människor kommer att rösta. Jag önskar att vi aldrig glömmer bort att opartisk journalistik inte handlar om att vi inte får och bör ta ställning mot rasism. Att det är en självklarhet att alltid stå upp för människors lika värde.

Pamela Andersson, chefredaktör Topphälsa:
– Just nu önskar jag mest att journalister och fotografer runt om i världen ska kunna göra sitt jobb utan att riskera att föras bort, fängslas, kidnappas eller dödas. De farligaste och tuffaste platserna i världen behöver belysning av personer som kan berätta för omvärlden om vad som sker, vi behöver reportage av Staffan Heimerson- och Niclas Hammarström-klass för att kunna förstå och hjälpa.

– Sedan hoppas jag förstås att hälsotrenden fortsätter; många människor behöver se över sitt sätt att leva för att orka i ett samhälle som snurrar allt fortare. Träna för livet. Jag gör det själv varje dag.

Vad tror du om medieåret 2014?

Olle Lidbom, tidskriftsanalytiker:
– Mer webb-TV från alla mediehus och även från kommersiella företag som kommer börja jobba mer redaktionellt med det rörliga mediet. Handelsbankens satsning EFN är bara början på en fortsatt nedmontering av den gamla TV-logiken.

– Färre tidskrifter. Magasin som är tredje störst på marknaden och dessutom beroende av lösnummer kommer att få det ytterst tufft att överleva 2014.

– Mängder av betalväggar. Dagstidningarna kommer att stånga sig blodiga för sin ärvda rätt att ta betalt för innehållet. Men det privilegiet har raserats och för de dagstidningar som tror att betalväggen kommer att rädda dem kommer 2014 bli ett år av brustna illusioner.

– … och så tror jag på mer fokus på grävande journalistik, avslöjanden och gott hantverk. När Amazon-miljardären Jeff Bezos köpte Washington Post för 250 miljoner dollar var det inte för skojs skull och han har signalerat att det är avslöjanden och gräv som gör en tidning oumbärlig för sina läsare. Pierre Omidyar som investerat lika mycket i Glenn Greenwalds projekt och även Dagens Nyheter pratar om samma sak: mer grävande journalistik.

Anna Skarhed, justitiekansler:
– Jag tror att ”personlig integritet” fortsatt kommer att vara i fokus. På individnivå fortsätter diskussionen både när det gäller ”näthat” i sociala medier och scoop/namnpubliceringar i såväl nya som gamla medier. På ett mera övergripande plan gäller det svallvågorna efter Snowden. Hur höga de blir är svårt att veta. En del talar för att det kommer att mojna alltför snabbt.

Fler videos
Fler avsnitt