Gå direkt till textinnehållet

Dålig ekonomi skylls på journalistklubben

Journalistklubben på Talentum har lämnat sina uppdrag efter att arbetsgivaren har beskyllt klubben för att vara skyldig till företagets ekonomiska problem.

Ägarna till Talentum Sweden vill säga upp åtta redigerare och lägga ut redigeringen på ett externt företag. Åtta journalister motsvarar ungefär 15 procent av de anställda journalisterna på förlaget.

Vid dagens förhandlingar valde journalistklubbens styrelse på Talentum att lämna sina uppdrag.

Varför gjorde ni det?
– Därför att arbetsgivaren i förhandlingarna fört fram uppfattningen att det samarbete företaget haft med klubben har varit skadligt för företaget och är orsaken till företagets dåliga ekonomi, säger Eddie Pröckl, avgående ordförande i journalistklubbben.

Annons Annons

Finns det någon grund bakom företagets påstående?
– Ingen som helst, tvärt om. Talentum har under de senaste fem åren tjänat stora pengar genom att träffa lokala avtal med journalistklubben. Det finns ingen substans i detta påstående som dessutom är förolämpande.

Vad händer nu?
– De avbrutna förhandlingarna fortsätter centralt. Företaget får vända sig till Journalistförbundet centralt i alla frågor där man har informations- och förhandlingsskyldighet.

Talentum har valt att ta in Magnus Kendel för att sköta förhandlingarna. Han har ett förflutet på arbetsgivarorganisationen Almega, där har han under många år varit förhandlare.

Det finskägda företaget Talentum i Finland har redan genomfört en omfattande outsourcing och bland annat köpt in redigeringen från ett externt bolag.

Talentum ger ut sex titlar: Ny Teknik, Affärsvärlden, Dagens Media, Arbetarskydd, Teknikhistoria och Lag o Avtal.

Journalisten har sökt Magnus Kendel och Talentum Medias VD Aarne Aktan för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos