Gå direkt till textinnehållet

Bemanningsanställda får 7 000 kr mindre i lön

Bemanningsanställda journalister i Schibsted-huset har 6 000 till 6 900 kronor mindre i månadslön än kollegerna de jobbar sida vid sida med. "Jag är i B-laget", säger Nivette Dawod, som haft tre arbetsgivare på fyra år som nyhetsreporter på Aftonbladet.

Förra veckan presenterade Journalistförbundet en undersökning som visade att bemanningsanställda i åldern 30-40 år har i genomsnitt 5 000 kronor mindre i månaden än fast anställda. Ulrica Widsell, vice ordförande i Journalistförbundet kallade det för ”en ren lönedumpning”. I undersökningen ingick flera bemanningsföretag runt om i Sverige.
Journalisten har tagit del av lönestatistik som visar att i Schibstedhuset i Stockholm är löneskillnaderna ännu större mellan de cirka 100 journalister som är anställda i bemanningsföretaget Schibsted Media och de journalister som är anställda av de två Schibstedtidningarna Aftonbladet och Svenska Dag­bladet.
– Ser man till medellönerna för gruppen som är mellan 30 och 39 år är skillnaden 6 000 kronor per månad på Aftonbladet mellan bemanningsanställda och anställa av Aftonbladet. På Svenska Dagbladet är skillnaden ännu större, 6 900 kronor, säger Karin Thurfjell, som arbetar på SvD och är en av två ordförande i journalistklubben på Schibsted Media.
Varför är det så här?
– Jag vet inte. Min bild utifrån vad jag vet själv ger ingen förklaring till varför vi bemanningsanställda har så mycket lägre löner. Vi som är i samma ålder och har samma arbetsuppgifter har också ungefär samma yrkeserfarenheter och år i branschen och år på tidningen, säger Karin Thurfjell.
Anser du att detta handlar om lönedumpning?
– Jag vet ju faktiskt inte, men jag har svårt att se någon annan förklaring.
Vad tycker du om det?
– Det är tråkigt förstås. Det allvarligaste är att eftersom lönepotten är mindre på Schibsted Media än på Aftonbladet eller på Svenska Dagbladet så ökar bara gapet. Vi borde värdesättas lika högt som våra kolleger.

Schibsted Medias VD Eva Idmark vill inte svara på Journ­alistens frågor utan hänvisar till Medieföretagens VD Charlott Richardson som i en intervju på Journalisten.se säger att hon inte anser att det inte är något konstigt på en arbetsplats att journalister med samma erfarenheter och arbetsuppgifter har olika löner.
”De är anställda på ett annat företag och har det företagets lönesättning som baserar sig på ett annat kollektivavtal”, säger Charlott Richardson till Journalisten.
Charlott Richardson anser inte heller att det handlar om lönedumpning:
”Vi har gjort en egen undersökning om varför man anlitar bemanningsföretag och det är inte för ersätta ett permanent arbetskraftsbehov utan för att man ska slippa ägna tid åt att leta vikarier och i stället ägna sig åt kärnverksamheten. Man behöver fylla tillfälliga behov”, säger Charlott Richardson.

Nivette Dawod har arbetat som nyhetsreporter på Aftonbladet i mer än fyra år.
– Ingen kan hävda att jag är här för att fylla ett tillfälligt behov som Medieföretagens VD påstår, säger Nivette Dawod.
Under de fyra åren har hon haft tre arbetsgivare. Först var hon vikarie anställd av Aftonbladet, sedan bemanningsanställd på Mediakompetens och nu bemanningsanställd på Schibsted Media.
– Jag är inte förvånad över löneskillnaderna. Det är trist. Jag har kolleger som har jobbat lika länge som jag, och som jag tycker är lika duktiga som jag som tjänar flera tusen kronor mer i månaden än vad jag gör och som har större trygghet. Cheferna är bra och får en att inte känna sig som en sämre reporter. Vi får hela tiden höra av cheferna att det inte ska vara ett A- och ett B-lag, men det är ju så, säger Nivette Dawod.
– Jag älskar mitt jobb och jag känner mig som en Aftonbladet-anställd fast jag inte är det. Jag är i B-laget.

Annons Annons

Hon berättar att bemanningsanställda går och hoppas på att få en anställning på Aftonbladet, med högre lön och större anställningstrygghet.
– Då och då flyttas journalister över från Schibsted Media till Aftonbladet. Det är stort hemlighetsmakeri kring det och det skapar rykten, säger Nivette Dawod.
En annan bemanningsanställd beskriver det som att sitta snällt som Rasmus på barnhemmet och hoppas på att någon ska välja en pojke med rakt hår, i Astrid Lindgrens bok Rasmus på luffen.
Torbjörn Ek är anställd på Aftonbladet och är förhandlare för journalistklubben. Han är rasande över lönesituationen.
– Jag tycker att detta är fullständigt vansinne. Våra chefer hävdar att det inte finns ett A- och ett B-lag på Aftonbladet, men det här visar ju att det är precis så. Jag tjänar flera tusen kronor mer än kolleger som sitter bredvid mig och gör samma jobb som jag gör och har lika lång yrkeserfarenhet som jag har och det enda skälet är att de är bemanningsanställda, säger Torbjörn Ek.
Hur känns det?
– I det dagliga arbetet skäms jag över att det är så här. Jag kan inte komma på ett enda argument som försvarar detta.
Vad borde göras?
– Man kan som en första enkel grej se till att lönepotterna är lika stora i rena krontal så att inte löneskillnaderna fortsätter att öka. Men egentligen tycker jag ju att bemanningsföretagen ska bort. Alla som jobbar på Aftonbladet ska vara anställda på Aftonbladet. Bemanningsföretagen används inte för att klara arbetstoppar som var tanken när de började dyka upp i mediebranschen, de är till för att arbetsgivaren ska slippa ta ansvar för sina anställda, säger Torbjörn Ek.

Fler avsnitt
Fler videos