Gå direkt till textinnehållet

Avgörande i HD om offentlig konst på nätet

Högsta domstolen slår fast att upphovsmän till offentlig konst har rätt att bli tillfrågade innan deras konstverk läggs ut på nätet. Avgörandet kommer i en tvist mellan Bildupphovsrätt och Wikimedia Sverige.

HD har nu slagit fast att konstnärerna har rätt att bli tillfrågade och få betalt när deras konstverk läggs ut på nätet, även om det gäller konstverk som är placerade på eller vid allmän plats utomhus. Avgörandet har gjorts i en tvist mellan föreningen Bildupphovsrätt och Wikimedia Sverige.

”Rätten att med ny teknik exploatera verk på detta sätt ligger […] med lagens nuvarande utformning kvar hos upphovsmännen”, skriver HD i sitt avgörande. HD slår också fast att det kommersiella värde som finns i en öppen databas med konstverk ska tillfalla verkens upphovsmän.

”Vi hoppas att vi med detta klargörande från HD kan lämna tvistigheterna bakom oss och hitta en för båda parter konstruktiv lösning. Bildupphovsrätt tecknar hela tiden avtal för den här typen av bildanvändning och diskussionerna förs bättre vid förhandlingsbordet än i en rättegångssal,” kommenterar Bildupphovsrätts ordförande Åsa Berndtsson i ett pressmeddelande.

Annons Annons

Bildupphovsrätt är en ekonomisk förening som består av de bildorganisationer i Sverige som företräder verksamma upphovspersoner till bild och form.

Fler avsnitt
Fler videos