Gå direkt till textinnehållet

Afghansk journalist utvisad

Blankspot project har planer på att startat en insamling för att skicka en migrationskorrespondent till Afghanistan för att på plats följa vad som händer de utvisade afghanerna, däribland journalisten Wares Kahn.

Wares Kahn har bland annat jobbat för afghansk-TV och bevakat regeringen såväl som talibanerna, vilket gett honom fiender i hemlandet. För en tid sedan mördades hans kollega.

Blankspots reporter Martin Schibbye ringde till Wares Kahn på förvaret i Märsta timmarna innan hans ska sättas på ett plan till Afghanistan.

”I morgon kan jag vara död. En snabb googling bort finns alla mina artiklar och filmer, blir jag inte dödad av talibanerna så blir jag det av politiker jag granskat. Jag har bott tio år i Sverige, talar flytande svenska, betalar skatt, jag är svensk. Att då skickas tillbaka, gör att jag tänker att det inte finns en demokrati i Sverige,” säger Wares Kahn.

I Migrationsdomstolens dom motiveras avslaget med att Wares Khan inte är utbildad journalist, och inte arbetat i sitt hemland, samt att de hot Wares Khan kunnat presentera skriftligt snarare ska ses som ”näthat”, och att hoten mycket väl kan vara tomma hot. UD bedömer säkerhetsläget i Afghanistan som mycket farligt.

Blankspot har planer på att skicka en migrationskorrespondent för att följa upp utvisningarna och på plats se vad som sker i Kabul.

 

Fler avsnitt
Fler videos