Don Titelman

23 juni, 2016 | nyhetsfotograf på Sveriges Television, har tilldelats TV-fotografernas förenings hederspris.

Han får utmärkelsen med motiveringen: För en mångårig karriär i bildens tjänst, alltid med en professionell känsla och med en journalistisk blick.”
Daniel Gartmo fick priset Årets TV-fotograf (enkamera) med motiveringen: ”En stabil och mycket mångsidig och uppskattad Eng-fotograf som alltid med hög konstnärlighet och proffsighet utnyttjar dagens kamerateknik och ljus för att skapa fantastiska bilder. Som exempel kan nämnas Kockarnas kamp, personporträtt i Bende söker fru och vinjetten till Sveriges mästerkock.”
Niklas Östling tilldelades priset Årets prestation med motiveringen: ”Med ett vajersystem som krävde en extrem planering och programmering av varje åkning lyckades han trots användarovänligheten leverera felfria och mäktiga åkningar vid alla tre sändningarna av Eurovision Song Contest i globen.”
Andreas Hollgren fick priset Årets TV-fotograf (flerkamera) med motiveringen: ”Med en mångsidighet och med stor erfarenhet av såväl handkamera, steadycam som närbildskamera levererar han alltid med en omisskännlig känsla, musikalitet och fantasi. I år sticker speciellt närbildsarbetet under Eurovision Song Contest ut. Världsklass helt enkelt.”
Priserna delades ut vid en gala på Bio Rio i Stockholm.

Anders Billing

FOTO: Micke Grönberg/SR 23 juni, 2016 | blir ny gruppchef för Ekonomiekot på Sveriges Radio.

Han kommer närmast från Fokus där han arbetat sedan 2010 som ekonomiredaktör och editionschef. Tidigare har han varit redaktionschef på Affärsvärlden, biträdande redaktionschef på Veckans Affärer och reporter och redaktör på Dagens Industri. Ekonomigruppen på Ekot består av omkring tolv reportrar. Nuvarande chefen Sören Granath går till en ny tjänst som bostadsreporter med ett särskilt kommenterande uppdrag.

Sophie Graalheim

22 juni, 2016 | är ny AD på Femina.  

Hon har tidigare varit art director på DN På stan, resemagasinet Vagabond, Amelia Specialtidningar, DV Mode och Damernas Värld. Under senare tid har hon drivit eget företag med bland annat Chef och Bonnier tidskrifter som uppdragsgivare.

Fredrik Wass

21 juni, 2016 | blir omvärldsbevakare på Sveriges Tidskrifter.

Han kommer närmast från Rebel & Bird där han arbetat med growth marketing och digital strategi. Han har en bakgrund som journalist men har de senaste åren arbetat som kommunikationsrådgivare. Han har sedan 2004 bloggat på egna bisonblog.se samt hos bland andra Dagens Nyheter, Resumé och numera på Di Digital.

Christoffer Hjalmarsson

21 juni, 2016 | Linda Forsell, Helga Härenstam och Eva Dahlman tilldelas Arbetets museums Dokumentärfotopris, ett stipendium till fotografer som bland annat visat ett socialt engagemang.

Dokumentärfotopriset ges till bildverksamhet med dokumentär inriktning till fotografer som "visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt".
Christoffer Hjalmarsson får 20 000 kronor för "sin starka och omskakande bildjournalistik. Oavsett om platsen är Majdantorget i Kiev eller Husby centrum hittar han alltid den tiondels sekunden som fångar världen som är. Med mästerlig närvarokänsla låter han linsen möta våldet och vår tids oro, men också det lilla livet som trots allt pågår. Christoffer Hjalmarssons bilder är ett fönster mot världen, som inbjuder till både fördjupning, inkännande och uppvisar - inte minst - orädd solidaritet."
Linda Forsell får 20 000 kronor för "sitt brinnande engagemang för utsatta kvinnor och barn. Hennes projekt drivs av ett socialt patos och framför allt, stor respekt för dem hon möter. I projekt som 'Cause of Death: Woman' och 'Children Who Have Children' växer bilderna till gripande berättelser om de kvinnor och barn i stor social utsatthet. Linda Forsell lyfter - utan effektsökeri - ut dessa svåra ämnen i ljuset för oss alla att se och försöka förstå."
Helga Härenstam får 20 000 kronor för "sitt sätt att balansera fakta och fiktion i det lilla och nära livet. I hennes projekt - ofta en kombination av text och bild - ställs det till synes banala vardagslivet i förgrunden och tillerkänns en mening. Med ett öga för detaljer, ofta med en humoristisk glimt och äldre damer i centrum, låter hon modigt den dokumentära bilden ge näring till det mer fantastiska och fantasieggande."
Eva Dahlman får som årets "eldsjäl" 20 000 kronor för "sina mångåriga insatser som folkbildare på fotografins område. Från chef för Nordiska museets fotosekretariat till förste bibliotekarie på Kungliga biblioteket. I sin gärning som fotohistoriker och etnolog har hon vårdat det fotografiska arvet i både skrift och föreläsningar. Det har inte sällan handlat om kvinnliga fotografer, bortglömda och tabubelagda motiv. I Eva Dahlmans spår träder nya konstnärliga och kulturhistoriska världar fram - senast uttryckta i boken 'Exponerad tid' om bygdefotografen Johan Emanuel Thorin."

Jonathan "Zapiro" Shapiro

FOTO: Karina Turok 21 juni, 2016 | sydafrikansk satirtecknare, tilldelas EWK-priset av EWK-sällskapet.

Han får utmärkelsen med motiveringen: "I varje samhälle krävs det sanningssägare oavsett politiskt system. Det är sällan en lätt position att inta, något Jonathan ”Zapiro” Shapiro i Sydafrika fått känna på under drygt 30 år som politisk illustratör. Han har fått ta emot ständiga hot och stämningar från sitt lands regering. Med sin respekterade röst som värnare av demokrati och yttrandefrihet ger Zapiro sitt stöd också till kollegor runt om i världen som drabbas av sina regimers inskränkningar. Nu senast i en appell tillsammans med The Mail & Guardian och PEN International för den avskedade kenyanska kollegan Godfrey ”Gado” Mwampembwa.Med orädd hållning fortsätter Zapiro att med sina skarpt upplysande och avslöjande teckningar väcka respekt hos medborgare, störa maktmissbrukare och värna Sydafrikas moderna författning, där yttrandefrihet och pressfrihet utgör viktiga byggstenar. Detta och mycket mer gör Zapiro till en av världens främsta politiska illustratörer och en förebild i EWK:s anda.” Priset är på 10 000 kronor.

Johannes Samuelsson

20 juni, 2016 | fotograf och konstnär i Umeå, har tilldelats ett stipendium på 20 000 kronor av Hasselbladstiftelsen.

Han får stipendiet för bokprojektet Skogsbärbranschen, ett projekt han gör i samarbete med Madeleine Eriksson och Aina Tollefsen, kulturgeografer och forskare vid Umeå universitet. Boken handlar om bärindustrin i Norrland.

Nisse Bertilsson

17 juni, 2016 | mångårig redigerare på Sveriges Television i Göteborg, har tilldelats Zara Leander-stipendiet.

”Förutom professionellt öga, stor allmänbildning inom kultur och historia, har Nisse Bertilsson ett enormt kunnande och särintresse för svensk underhållning och ett hjärta som klappar för Zarah Leander. Han har bland annat producerat SVTs dokumentärfilm Vill ni se en stjärna 1999 och sammanställt Sveriges Riksradios skivinspelning Vill ni se en stjärna 1985.  Han har också under flera årtionden hållit Zarahvänner både i Sverige och Europa  informerade om Zarah-program som sänts i radio- eller TV", skriver Zara Leander-sällskapet.

Hanna Finmo

16 juni, 2016 | blir ny chefredaktör för Dagens Arena och chef för Arena Medier.

Hon kommer närmast från TCO där hon bland annat varit talskrivare och sedan 2014 förbundssekreterare. Tidigare har hon varit chefredaktör för tidskriften Tvärdrag och för Morgonbris.

Joel Linderoth

16 juni, 2016 | blir digital chefredaktör för Land.se.

Han arbetar i dag som digital utvecklingsredaktör på Expressen. Dessförinnan arbetade han på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Forma och Bonnier. Han har även haft ansvar för Sveriges Radio Stockholms P3-redaktion.

Sidor

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies