Gå direkt till textinnehållet

Alis vann mot Aftonbladet

Alis vann upphovsrättsrättegången mot Aftonbladet, enligt en dom i Stockholms tingsrätt i fredags. Tidningen döms att ersätta de fem skribenterna för att deras texter lagts ut på Aftonbladets Internetsajt och i databasen Mediearkivet.

Tydligare regler och bättre ersättning för webbpubliceringe. Det kan bli följden av fredagens dom i tingsrätten.

Kraftigt försenad föll så domen i det upphovsrättsmål som gällde om Aftonbladet hade rätt att lägga ut artiklar på Internet och även låta dem ingå i Mediearkivet. Svaret blev nej.

Enligt paragraf 54 i upphovsrättslagen, första och andra stycket, ska tidningen Aftonbladet ersätta upphovsrättsorganisationen Alis för publicering av tio namngivna artiklar. För Dag Wetterberg på Alis var domen väntad, men ändå en stor glädje att uppleva:

– En fantastisk seger. Det som känns så otroligt bra för oss är att att tidningsutgivaren måste betala både skadestånd för lidande och ersättning för själva publiceringen Det visar att utnyttjandet av frilansarnas artiklar på sajten också har medfört ett lidande, det har inneburit en kommersiell förslitning att få sitt verk utlagt på nätet, och det visar att utgivarna inte får lägga ut artiklar hur som helst.

Mediearkivet bildades som separat bolag 1999, och var en avknoppning från Aftonbladet som därmed var den enda svarande parten i det aktuella målet. De tio artiklar som målet gällde var skrivna av Carl-Johan Charpentier, Mian Lodalen, Lennart Hellsing, Hans Hederberg och Clas Thor, vilka också vittnade i målet. Enligt Alis är det intressant att Aftonbladet gjort artiklar från Göteborgs-Posten, Nerikes Allehanda tillgängliga via Mediearkivet och varit ansvariga för det. Alis tror även att domen kommer att innebära att Tidningsutgivarna nu tvingas tala om för sina medlemmar att varje Internetpublicering måste föregås av tydliga överenskommelser om extraersättning, och att frilansar kommer att få mer betalt för sina verk.

Alis: “Större seger än den mot Svenska Dagbladet”

– Denna dom är helt klart en större seger än den mot Svenska Dagbladet, säger Wetterberg.

Enligt Aftonbladets juridiska ombud, advokat Peter Danowsky är det troligt att domen överklagas:

– Starka skäl talar för ett överklagande. I domen avstår man från att problematisera och den blir därmed mer som en programförklaring och därmed förenklande. Det ser ut som om tingsrätten räknat med att domen kommer att överklagas, säger Peter Danowsky.

– Mycket av det som nu avhandlats i rättegången gäller gamla förhållanden. Skulle domen stå sig innebär det ändå knappast att några större belopp kommer ifråga till medarbetarna i framtiden, säger Peter Danowsky.

I samma vecka som domen föll meddelades även att ljudproducenten Iris Intermedia, Alis, Författarförbundet, Journalistförbundet och Läromedelsförfattarna har slutit ett ramavtal om utgivning av litterära verk på band eller CD. Detta innebär att litterära verk nu kan ges ut i ett nytt digitalt format.

pf@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos