Gå direkt till textinnehållet

Linda Nyberg, ankare i Al-Jazeera

Linda Nyberg ska jobba som nyhetsankare på Al-Jazeera under sommaren. - Jag känner ett ansvar som något av en ambassadör från Skandinavien. Det är lite läskigt och lockande.   (Foto: Janne Danielsson)

Du ska jobba som nyhetsankare på Al-Jazeera i sommar. Varför fick du den möjligheten?

– Redan innan jag började på TV3 så var jag på Sky News i London. Jag började som researcher. Många av de jag jobbade med där har sedan gått vidare inom olika internationella medier.

– Redan för två år sedan fick jag ett samtal där de undrade om jag var intresserad av att börja jobba på Al-Jazeera i Washinton DC, men då var jag tvungen att tacka nej av privata skäl.

Annons Annons

Hur kändes det?

-Jag tänkte att den här möjligheten kommer aldrig att komma igen. Men det gjorde den ju.

– Jag tackade ja till erbjudandet att bli deras stringer i Skandinavien. Jag tänkte att det skulle väl inte bli så mycket. Men så kom självmordsbombaren och jag fick jobba dygnet runt, sedan var det stort intresse kring Wikileaks och Julian Assange.

– När jag så fick frågan om att bi nyhetsankare i sommar, så hade jag redan tackat ja till ett projekt i höst. Men de vara beredda att trixa lite, så blir det i alla fall av.

Men varför vill de ha dig så gärna?

-Det är min bakgrund och min erfarenhet. Saker som man inte tänker på, men jag har statskunskap i min utbildning, inriktad på internationella studier. Jag har rest mycket, och studerat utomlands. Det är som om de jag träffade för 20 år sedan och hållit kontakt med nu bär någon slags frukt.

– Sedan har de ett hål vad det gäller skandinaviska journalister. Jag känner ett ansvar som något av en ambassadör från Skandinavien.

Hur känns det?

– Det är lite läskigt och lockande. Kanalen har ett uttalat mål att ha folk från olika kulturer och olika delar av världen. Det känns så stimulerande. Nyhetsankarna är inte som CNNs. Du har allt från äldre herrar i tjocka glasögon till unga kvinnor. Jag är en sliten småbarnsmamma på 42.

När börjar du?

– I juli, sedan blir det en bit in i september. Jag sitter i rutan från och med augusti.

Vad tycker du om Al-Jazeera?

– Det är ett fantastiskt nätverk. CNN har tidigare haft monopol på världsnyheter, jag tyckte Al-Jazeera vad intressant redan när de började utmana CNN 2001.

– När man tittar på rapporterandet nu ser man att CNN är mer amerikanskt inriktat. Al-Jazeera har en  mer europeisk syn på världsnyheter. Det är en bra kontrast till CNN.

– Det känns som om allt är möjligt där. Det är så otroligt många nationaliteter att jobba med. Muslimer jobbar sida vid sida med kristna, kulturer blandas. Jag kan förstå att det här är världen största TV-kanal nu.

Hur ska det bli att bo i Qatar?

– Det är över 45 grader där nu, men det går nog bra. Qatar går inte att jämföra med andra muslimska länder i regionen. När jag var nere sist såg jag fyra kvinnor sida vid sida. Tre hade burka och en var klädd i linne och shorts.

– Mina barn kommer att vara med under en del av tiden. Det svåraste blir nästan att vara ifrån dem.

Klarar du språket?

– Jag ska jobba på den engelskspråkig delen. Jag talar engelska och franska, men inte arabiska. Det hade jag velat kunna nu.

Du blir första skandinav, vad kan det få för betydelse?

– De vill ha olika bakgrunder, de vill att det ska höras varifrån man kommer. Det är mitt perspektiv de vill ha. De som är där är erfarna journalister och ursprung är jätteviktigt.

Vad är det du ska göra sedan i höst?

– Det kan jag tyvärr inte berätta. Men jag planerar inte mer än ett kvartal framåt i tiden. Vad som helt kan hända och vem vet? Bollen kanske kommer tillbaks.

Fler avsnitt
Fler videos