Gå direkt till textinnehållet

Byggnadsarbetaren vann tre priser

Byggnadsarbetaren vann tre priser, bästa bild, bästa fackliga nyhet på nätet och bästa nyhet, när fackförbundspressen delade ut sina priser i går kväll.(Uppdaterad) 

Här följer hela listan:

BÄSTA BILD
Anna Simonsson,Byggnadsarbetaren, publicerad i nr 8 2009.
Motivering: Med enkla medel har fotografen gjort en både lågmäld och fängslande bild, rak till sin form och kongenial med rubriken. Med mycket luft och tomma ytor, mörker och dova färger, en vindlande trappa och ett rembrandtskt ljus, som träffar den ensamme huvudpersonen i ansiktet, tar hon med oss på en tidsresa och placerar den unge byggjobbaren mitt i ett holländskt 1600-talsmåleri. Samtidigt understryker hon kraftfullt historien om en högst aktuell svensk verklighet. Enkelt och raffinerat på samma gång.

BÄSTA PRESENTATION / LAYOUT

Annons Annons

Marianne Liljenberg, Pedagogiska magasinet nr 4.
Motivering: Tre idébilder i tre olika format bygger tillsammans en enkel och tydlig berättelse om fusk. Färgsättningen i det strama rubrikbygget harmonierar med ingångsbilden. I en tid av allt rörigare tidningsform, med mängder av ingångar, är det ibland dags att påminna om att less is more.

BÄSTA TEXT

Mårten Martos Nilsson, LO-tidningen, för artikeln Rött är slitets färg,
publicerat i nr 34 2009
Motivering: Ett slagfältsreportage om en värld som inte syns men som har en klar koppling till läsekretsen. Språket är rappt och i ett högt tempo skildras en verklighet som har ett högt tempo.

BÄSTA NYHET

Peter Leander, Byggnadsarbetaren, för artikeln Vi ska knäppa dig,
publicerat i nr 13 2009.
Motivering: En klart och tydligt vinklad nyhet som bygger på redaktionens eget grävande. Det är en spännande nyhet, dramatiskt berättad och med stor relevans för läsekretsen.

BÄSTA FACKLIGA NYHET PÅ NÄTET

Peter Leander och Margite Fransson, Byggnadsarbetaren för artikeln Styckade entreprenader
när Byggnads renoverar publicerad på byggnadsarbetaren.se
Motivering: Fackförbundstidningarna har en viktig roll som granskare av sina yrkesområden och branscher. Ännu viktigare är granskningen när det egna förbundet berörs. Lever man som man lär? I Byggnadsarbetarens nyhet "Styckade entreprenader när Byggnads renoverar" ser vi just en sådan granskning. Det är en rak och bra nyhet, som visar att Byggnads (och Kommunal) säger en sak och gör en annan. Det tyder också på journalistisk integritet att tidningen och sajten granskar hur det egna förbundet agerar när de själva är beställare.

Samtliga vinnare får ett stipendium på 10 000 kronor.

Juryn delade också ut ett hedersomnämnande till  Marcus Derland på Dagens Arbete. Bästa omslag gick också till Dagens Arbete för omslaget Hårdrockare.

Fler avsnitt
Fler videos