Gå direkt till textinnehållet

Sajt bevakar journalisters surfande

Sajten MediaCreeper gör det möjligt för allmänheten att se vilka sajter som journalister surfat till. Det finns en oro inom medier att sajten kan röja källor. (UPPDATERAD)

MediaCreeper beskriver sig själva som ett enkelt övervakningssystem för allmänheten som vill se var medier söker efter information på internet. Syftet är att skapa "diskussion om ’gammelmedias’ ineffektiva nyhetsbevakning", som grundaren Christopher Isene skriver på sajten.

En av de första inom medierna att uppmärksamma MediaCreeper, som funnits sedan november förra året, var Upsala Nya Tidnings debattredaktör och ledarskribent Maria Ripenberg, som i april beskrev den som oroväckande. Men det var först då Mikael Olsson i P1-programmet Konflikt nämnde sajten som den blev mer känd bland journalister.

Christopher Isene menar att sajten inte på långa vägar täcker in alla journalister och medieföretag. På sin blogg Kakbit förklarar Christopher Isene att han vill skapa eftertanke och debatt om de lagar som hotar den personliga integriteten.

Annons Annons

– Detta är Lillebrorsvarianten. Storebror är djupare och mer omfattande, säger Christopher Isene, som arbetar som systemutvecklare och har jobbat med IT inom medieföretag.

Han har märkt att medieföretag använder MediaCreeper för att bevaka vad den andre gör. Aftonbladet har kollat vad Expressen gör och tvärt om

TT är ett av de medieföretag som uppmärksammat att MediaCreeper kan avslöja var journalister söker information.

– Det är långt till att sajten röjer journalisters källor, som skulle kunna omfattas av källskyddet. Men det är ingen bra situation att någon visar att exempelvis TT varit inne på en specifik sajt så och så många gånger under en viss tidsperiod, säger TTs redaktionschef Mats Johansson.

Sajten fungerar så att man lägger in en kod på sin egen hemsida som gör att MediaCreeper hämtar in information om vilka IP-adresser som besökt hemsidan. Statistiken presenteras sedan på MediaCreepers sajt: www.b19.se.

På MediaCreeper finns en lista på vilka sajter anställda på olika medieföretag varit inne på.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos