Gå direkt till textinnehållet

Framfab publicerar artiklar utan tillstånd

På sin hemsida publicerar Framfab långa utdrag ur artiklar från en mängd tidningar. E+T Förlag anklagar Framfab för upphovsrättsbrott och kräver 130 000 kronor i ersättning.

På sin hemsida publicerar Framfab långa utdrag ur artiklar från en mängd tidningar. E+T Förlag anklagar Framfab för upphovsrättsbrott och kräver 130 000 kronor i ersättning.

Aftonbladet, Computer Sweden, Dagens Industri, Dagens Nyheter och Finanstidningen är några av de tidningar som fått artiklar rewritade och utlagda på Framfabs hemsida.

Artiklarna utgörs av pressklipp om Framfab. Flera av de omarbetade texterna är på över 1 000 tecken. En artikel som rewritats ur Veckans Affärer ligger på 2 300 tecken.

Annons Annons

– Vi måste agera, vi kan inte bara låta artiklarna ligga kvar på deras hemsida, säger Lennart Pettersson, chefredaktör på Datateknik 3.0, en av de tidningar inom E+T Förlag som kräver skadestånd av Framfab.

Enligt Lennart Pettersson har förlagets advokater bedömt att det eventuellt kan röra sig om brott mot upphovsrättslagen.

Under flera av artiklarna på Framfabs hemsida anges skribentens namn, trots att hans eller hennes text arbetats om.

– Läsarna får intryck av att det rör sig om orginalartiklar ur Datateknik 3.0. I själva verket har vissa av de här texterna förvanskats. Det har skett på ett sådant sätt att det kan skada vår renommé, befarar Lennart Pettersson.

– Detta är oerhört, anser Sus Andersson, ordförande vid Journalistklubben på E+T Förlag. Det är inte i första hand en fråga om pengar, utan om trovärdighet. Om människor som normalt inte läser våra tidningar hittar tillrättalagda texter på Framfabs webbplats, undertecknade av våra skribenter, vad ska de då tro om det vi skriver i övrigt?

Datateknik 3.0 är ibland med om att företag lägger ut enstaka pressklipp på sina hemsidor, men enligt Lennart Pettersson är fallet med Framfab unikt.

– Det är dels den oerhörda omfattningen, dels att Framfab inte tagit bort texterna trots att vi bett dem.

Framfabs presschef Ola Kallemur berättar att man köper texterna från Observer där de rewritats.

– Vi har betonat för Observer att de måste följa upphovsrättslagen.

Peter Brännström, VD på Observer, säger att man är noga med att skilja mellan referat och plagiat.

– Att det här problemet uppkommer är ett tecken på att våra kunder övergått från att använda texterna internt till att publicera dem på Internet. Det här är lite av jungfrulig mark och jag kan förstå att det behövs en måttstock.

Computer Sweden har protesterat mot Framfabs textanvändning.

– Men vår jurist säger att artiklarna bearbetats på ett sätt som är legalt, uppger Håkan Ogelid, redaktionschef på Computer Sweden.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos