FOTO: Tor Johnsson

”Klass är många gånger viktigare än ideologi”

27 september, 2013

Norrans ledarskribent Sakine Madon missionerar liberalism i röda Skellefteå. Hon känner sig trots sin politiska hemvist mest befryndad med arbetare och förortens folk.
 

Innan Sakine Madon började som politisk redaktör på Norran, tidigare Norra Västerbotten, läste hon P O Enquists roman Musikanternas uttåg (Norstedts).
I romanen, som utspelar sig i början av 1900-talet, har den socialistiske agitatorn Johan Sanfrid Elmblads kampanjturné fört honom söderifrån upp till norra Västerbotten.
Elmblad är helt oförberedd på reaktionen från de förtryckta, men fromt kristna sågverksarbetarna i skelleftebygden, som han vill uppvigla att kräva rättigheter och bättre arbetsvillkor.
Att ställa sådana krav är i deras värld att förhäva sig, att tro sig vara förmer än man är. Elmblad åker på stryk.
Resignerat summerar han sin erfarenhet:
”Detta folk är ett obegripligt folk. Att missionera i detta Westerbotten är att vandra i de mörko lande. Jag förstår mig inte på dem.” 
Så det var med viss bävan hon åkte till ”de mörko lande” för att missionera liberalism. Särskilt som de frön som Elmblad en gång sådde med tiden slog rot. Och det med besked. Skellefteå styrs sedan 70 år av Socialdemokraterna, inte sällan som nu med egen majoritet i kommunfullmäktige.
Men stryk har hon inte fått.
– Jag hade väntat mig fler påhopp, men jag har blivit bemött med tolerans.
Folk är snarare nyfikna på hur hon som kommer utifrån med nya perspektiv ser på saker och ting.
Norran är en liberal röst i det röda Skellefteå. Men Sakine Madon, som det senaste halvåret nyfiket gjort research, åkt runt i orterna runt stan och självklart gått på Skellefteå AIKs hockeymatcher, vet nu att verkligheten är lite mer komplicerad och mångbottnad än den först verkar.
– En intressant sak med Skellefteå är att folk mellan valen klagar mycket på Socialdemokraterna, men sedan, i val efter val, röstar de fram dem igen. Det handlar mycket om tradition.
Dock finns en parallell och livskraftig ideologisk tradition, den västerbottniska sortens frisinne, en gren av liberalismen med anknytning till frikyrkor och tidigt samarbetade med arbetarrörelsen, exempelvis i kampen för allmän rösträtt.
Man kunde med tanke på Sakine Madons bakgrund ha spått henne en annan politisk inriktning.
 

Läs hela intervjun med Sakine Madon i Journalisten nr 11/2013. Teckna din prenumeration här.

 

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lillo fre, 2013-10-04 21:52

Dina gruvartiklar är enastående, Sakine, och vi är glada att du ville komma till oss i Västerbotten! Hoppas att du stannar hos oss för all tid och evighet!

Att öppna Norran och läsa dina gruvartiklar är en ren fröjd! För första gången känner vi att vi har en journalist som "talar vårt språk" och "för vår talan".

Vilken annan journalist än du kommenterar över huvud taget bortslumpandet av våra naturtillgångar i Norr- och Västerbotten? INGEN! Rikspressen tiger, i samråd med regeringen och socialdemokraterna... Ministrarna gömmer sig, vägrar kommentera eller är helt enkelt osynliga.

Märkligt land, Sverige. Demokratins Rumänien och deras protester mot guldgruvor där riksdag och regering lyssnar är låååångt ifrån Diktaturens Sverige där STAT och REGERING har ensamrätt och tystar kritiker (slängde ju Nordnytts journalist i fängelse då han rapporterade om Kallak...)

Inlagt av Sakine Madon mån, 2013-10-07 14:02

Lillo, ett stort tack för att du läser! Utan information från läsare hade det troligtvis tagit en evighet att upptäcka hur många dåligt skötta fall det fanns. Hoppas fler engagerar sig i gruvfrågan och många andra frågor som rör landets nordliga halva. Allt gott. /Sakine

Inlagt av michael mån, 2013-10-07 15:45

Jag gillar Sakine mycket hon var den enda som stod upp för Pär Ström när skit stormen mot honom var som värst när han gjorde det otänkbara i Sverige att kritisera feminismen.

Inlagt av Maria Skiddi tors, 2013-10-10 10:39

Du Sakine har den allra största hederlighet i allt du företar dig, från diskussionssituationer irl till analyser som du sedan får på pränt, välskrivna och krispigt klara! Det är därför du får respekt. En respekt du är väl värd!

Lycka till i fortsättningen både med familj och i ditt yrke!

Inlagt av Magnus tors, 2013-10-10 14:34

DU är en klippa men ganska dålig bloggare :-)

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies