Gå direkt till textinnehållet

”Journalistik som inte är kontroversiell är inget kul

(Foto: Tomas Ohlsson)

Han är bara 29 år, men har redan varit med om fler mediestormar än de flesta råkar ut för under en hel yrkeskarriär. Kanske beror det på en blandning av familjebakgrund och höga ideal. 

När jag intervjuar Johannes Wahlström är det lätt att glömma hans unga år. Han talar överlagt, engagerat och kunnigt. Kunnandet kommer både från utbildningen med en magisterexamen i socialantropologi och en i journalistik samt en kandidatexamen i statskunskap, och från hans uppväxt.

Sällan är nog bakgrunden så väsentlig som när man ska beskriva Johannes Wahlström.

När jag ber honom berätta börjar han med sin farmor och farfar. De flydde till Sibirien under andra världskriget och odlade en dröm om en socialistisk judisk stat. De bad om utresetillstånd för att åka till Israel. Den sovjetiska staten svarade med att sända farfadern till ett läger, där han avled.

[…]

När Johannes Wahlström i Ordfront 2005 skrev om hur medierna behandlar Mellanösternkonflikten blev det mediestorm.

– Jag tyckte det var märkligt att det fanns så lite forskning kring detta. Därför gjorde jag min magistereruppsats i det. När jag visade den för Ordfronts chefredaktör ville han ha en artikel. Jag hade ägnat ett års studier av mediernas bevakning i Israel och kunde visa på militärens censur, stängda byar, hur presskort användes för att förmå journalister att skriva vänligt om Israel.

Artikeln fick rubriken "Israels regim styr svenska medier".

Till stöd för tesen hade han intervjuat flera svenska journalister som beskrev svårigheter med att bevaka Israel. Cirka två månader efter att artikeln publicerats förklarade tre av de sex citerade journalisterna att de blivit grovt felciterade och feltolkade. Sedan följde en stark kritikerstorm, som bland annat fick till följd att Johannes Wahlström blev av med sina uppdrag och chefredaktören på Ordfront bad om ursäkt för artikeln.

[…]

Under några år arbetade Johannes Wahlström på tidskriften Tromb, som blev Årets tidskrift 2006. Under den tiden fick han ett mejl från en person som skulle starta en internetresurs med hemliga dokument.

– Mejlet kom från Julian Assange och när han kom till Stockholm tog vi en fika på Kulturhuset. Han ville ha en bas i Sverige och erbjöd mig att bli utgivare i Sverige, men jag tackade nej.

Sen hade de sporadiska mejlkontakter under en tid. I början av 2010, när Irakfilmen släpptes på Wikileaks, gjorde Johannes Wahlström en längre intervju med Julian Assange, som publicerades i Aftonbladet.

Läs hela intervjun med Johannes Wahlström i pappersutgåvan av Journalisten.

Fler avsnitt