Gå direkt till textinnehållet

”Det är historia som skrivs”

Säg den arabiska våren, och alla SVT-tittare tänker på Samir Abu Eid. - Man kan kanske inte vara med om något större professionellt. Det är det här jag kommer att syssla med resten av mitt liv, säger han själv.

De mäktiga demonstrationerna på Tahirtorget. De syriska flyktinglägren. Khadaffis hemliga tunnlar. De första demokratiska valen i Tunisien. Och så Egypten, Syrien, Libyen – igen. Samir Abu Eid var där, fortsätter att vara där.

När det som skulle komma att kallas den arabiska våren satte igång i Tunisien hade han hunnit jobba som SVTs utsände i ett halvår. Den folkliga resningen spred sig till Egypten och vidare i Nordafrika och på den arabiska halvön. Det kommande året reste Samir Abu Eid närmast i skytteltrafik mellan länderna längs den södra Medelhavskusten.

Under försommaren 2012 är läget tillfälligt lugnare och SVTs Mellanösternkorrespondent hinner vara hemma hos familjen i Istanbul under längre perioder. Men för Samir Abu Eid som har vant sig vid att stå i de stora nyheternas centrum och som brukade ogilla att arbetsveckan i Sverige bara var 40 timmar är det lite frustrerande.

(…)

För Samir Abu Eid är nyfikenhet och berättarlust de viktigaste delarna i god journalistik.

– Det brukar sägas att TV är ett fönster ut i världen. Men det gillar inte jag – det ska vara tvärtom. Om jag kan få dig att identifiera dig med den där unga kvinnan i slöja på Tahirtorget, eller den där familjen, och du känner med dem, kommer nära och det känns som att du är där…Då är det bra, säger Samir Abu Eid.

Läs hela texten i Journalisten nr 9/2012.

Fler avsnitt