Gå direkt till textinnehållet

Wolodarski tog chansen – ryckte in som reporter när Zelenskyj höll seminarium

Det är i det närmaste omöjligt för en tidning att få en intervju med Ukrainas president. Men när Peter Wolodarski hamnade bredvid honom under ett föredrag på Världsekonomiskt forum passade han på – och filmade med mobilen när han fick ställa en fråga.

Världsekonomiskt forum pågår just nu i Davos, och en av dem som är på plats är DNs chefredaktör Peter Wolodarski.

– Det är väldigt speciellt på så sätt att alla dessa världsledare och företagsledare är samlade i en konferensmiljö. Som journalist har du möjlighet att få access som annars är väldigt svår att få, säger Peter Wolodarski till Journalisten mellan seminarierna i den schweiziska skidorten.

Under tisdagskvällen hölls ett seminarium, International Media Council, där Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skulle intervjuas inför ett 40-tal mediechefer från runt om i världen.

Annons Annons

– Vi har, precis som alla andra, velat intervjua Zelenskyj sedan kriget bröt ut. Men det har varit extremt svårt att få någon som helst access. Så när jag såg den här möjligheten så anmälde jag mig och såg till att vara där i god tid för att komma så nära som möjligt och få en egen bild av hur han var som person, vilket man ju kan uppfatta om man sitter lite närmare.

Det fanns inga planer på att det skulle bli en nyhet till tidningen. DNs Carl Johan von Seth är också på plats för att bevaka som reporter. Peter Wolodarski tänkte främst skriva en ledartext om sitt besök i Davos. Men under seminariet, där Andrew R. Sorkin från New York Times intervjuar Zelenskyj, öppnas det upp för publikfrågor.

– Visst, jag är här som mediechef men jag är journalist först. Får jag chansen så tar jag den. Det var inte så planerat utan när ögonblicket kom så passade jag på – och såg till att hålla upp mobilen och filma allting, säger han.

Peter Wolodarski frågar vad presidenten skulle säga för att övertyga den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump om att friheten i Ukraina är värd att kämpa för.

Hur valde du vilken fråga, av alla tänkbara, som du skulle ställa?

– Frågan om det amerikanska stödet till Ukraina hade varit uppe tidigare under dagen och det är väldigt aktuellt nu när det ser ut som att Donald Trump kommer att bli republikanernas kandidat i presidentvalet. När jag fick veta att jag skulle kunna få ställa en fråga började jag fundera och då var det den som dök upp.

Vad fick du för bild av honom när du satt så nära?

– Han är ju en skådespelare, och det känner man – han är väldigt karismatisk, det finns något elektriskt kring honom. Men han var också otroligt trött. Han kämpar, det märks. Det blir speciellt när man ser honom framför sig, han är ju en person som är en väldigt central del av vår historia.

Det har även kommit en till nyhet från chefredaktören under Davos-mötet. Ungerns president Katalin Novák kommenterade den svenska Nato-ansökan i en intervju.

– Jag gick fram till henne efter ett seminarium och frågade när Sverige blir medlem i Nato. Det är det som är speciellt med Davos, helt plötsligt får man den där unika accessen som man aldrig får, säger han och lägger till:

– Det finaste jobbet jag kan tänka mig är att vara reporter, nu är jag ju inte det till vardags men ibland måste man rycka in.

Intervjun med Volodymyr Zelenskyj på dn.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos