Gå direkt till textinnehållet

VLT ska satsa på ny design

Vestmanlands Läns Tidning i Västerås provar ett udda koncept för att modernisera tidningens layout.Tretton av Nordens välkända tidningsformgivare har bjudits in för att vara med i arbetet.

Vestmanlands Läns Tidning i Västerås provar ett udda koncept för att modernisera tidningens layout.Tretton av Nordens välkända tidningsformgivare har bjudits in för att vara med i arbetet.

— Vi kan klara det praktiska arbetet med egna krafter. Vad vi är ute efter är att samla så många idéer som möjligt från personer som har stor erfarenhet av tidningsdesign, säger VLTs utvecklingschef Göran Lundberg, som håller i projektet.

VLT är främst ute efter idéer som kan göra tidningen lättillgänglig för läsarna.

— Vi är inte ute efter att bara hitta några nya, tjusiga typsnitt. Det stadiet har vi passerat. Vi intresserar oss mer för mekaniken bakom tidningsläsandet, att hitta genvägar som underlättar för läsaren att ta till sig tidningen på den korta tid han har till förfogande.

De tretton tidningsformgivarna ska jobba på distans. De ska utgå från VLTs nuvarande form och ge förslag till hur tidningen kan förbättra typografi, vinjetter och sätt att presentera materialet.

I projektbeskrivningen säger sig VLT vara särskilt intresserad av “idéer och tankar kring presentationsteknik som varit så före sin tid att de aldrig blivit genomförda”.

— Vi vill veta vad formgivarna tycker och tänker. De får arbeta så mycket de själva vill med projektet och sedan lämna sina förslag. Ingen av dem ska behöva komma hit till tidningshuset, deras förslag betraktar vi som en inköpt konsulttjänst.

I sommar räknar Göran Lundberg med att ha alla förslagen på sitt bord.

— Vi tror att vi får mycket valuta för de pengar vi lägger ut. Det här projektet kostar inte mer än vad det skulle kosta att anlita en formgivare som aktivt arbetar med VLTs layout.

De tidningsformgivare som tackat ja till att delta i moderniseringsprojektet är:

Pelle Anderson, skapare av Metro, Åke Andersson, utvecklingschef på Sydsvenskan, tidigare Expressen, John Bark, designer med uppdrag för bland andra Dagens Nyheter, Trygve Berg, presentationschef på Aftenposten i Oslo, Peter Björkas, form- och projektredaktör på Vasabladet i Vasa, Bengt Engwall, projektredaktör och layoutansvarig på Norrköpings Tidningar, Carl Henning, designchef på Helsingin Sanomat, Helsingfors, Ulla Jerdin/Nisse Nilsson, radarpar bakom Hallands Nyheters form, Lena Lilliehorn-Grape, designredaktör på Östgöta Correspondenten, Ole Munk, arkitekt och tidningsformgivare från Köpenhamn, Jan-Erik Thelénius, designer och redaktör på Norrbottens-Kuriren, samt Rolf Rehe, Wien, forskare och tidningsdesigner med uppdrag över hela världen.

Fler avsnitt
Fler videos