"Vi önskar inga bränder"

24 maj, 2013

Vi beställer inte och önskar inga bränder, är kvällstidningarnas budskap efter att journalisten Joakim Lamotte ställt frågor om tidningarnas betalning för läsarbilder/filmer från Husby.

Joakim Lamotte skriver i sin blogg om hur han igår mötte ungdomar i Husby som berättade att kvällstidningarna erbjuder tusenlappar för bilder och filmer på bränder. Lamotte refererar ungdomar som ska ha sagt att "De säger åt oss att filma när vi bränner bilar i Husby, och att vi får sjutusen för en bra film".

"Om det jag får berättat för mig stämmer så är det för jävligt. Då har vi hamnat i ett läge där yrkesetiken inom journalistkåren har nått den absoluta nollpunkten", skriver Lamotte.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i ett mejl att påståendet att kvällstidningarna skulle beställa bränder mot betalning hör till det mer bisarra han tagit del av.

Han konstaterar att alla medier köper läsarbilder och att Expressen ersätter uppshovsmän "oavsett om de representerar nyhetsbyråer eller är frilansfotografer eller är privatpersoner". Men det är inte samma sak som att beställa bränder mot betalning, understryker han i ett mejl:

– Naturligtvis uppmanar Expressens journalister inte till brott, vi ber inte om några bränder och vi betalar inte pengar till de som eldar upp egendom. Egentligen borde man väl inte säga mer än så, det är en så osannolik beskyllning att den väl knappast förtjänar särskilt många ord från en chefredaktör, men däremot är det förstås viktigt att klargöra. Men några bränder önskar vi inte.

På frågan om vilka etiska överväganden som görs vid inköp av läsarmaterial svarar Mattsson:

– Vi tar hela tiden ställning till bilders ursprung och har den här veckan tackat nej till en del material som vi misstänkt har härstammat från personer inblandade i våldsamheter. Men Expressen, precis som CNN och alla stora etablerade medier, nyhetsförmedlar förstås bilder från nyhetsbyråer, frilansare och privatpersoner om det finns relevans och allmänintresse. Att ens antyda att tidningar skulle beställa bränder eller antyda att sådana vore bra, känns lika oseriöst som respektlöst mot de reportrar och fotografer som ibland under rätt svåra förhållanden gör ett bra jobb i farliga miljöer.

Även Aftonbladets chefredaktör Jan Helin klargör i en bloggpost att Aftonbladet "självklart inte" betalar ungdomar för att sätta eld på bilar, och kallar anklagelsen absurd.

Han skriver bland annat:

"Vi ersätter i detta fall, som i alla andra, upphovsmän till tips och bilder som vi använder. Att ur detta dra slutsatsen att vi uppmanar ungdomar att bränna bilar är i bästa fall okunnigt, i värsta fall avsiktligt lögnaktigt.
Vi är medvetna om komplikationerna och jobbar noga med att verifiera källan. Om vi efter det arbetet misstänker att upphovsmannen till en bild också är gärningsman avstår vi självklart från att publicera."

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kent Svahnström fre, 2013-05-24 14:31
Självklart tror väl ingen att journalister är så dumma så att de beställer bränder! Men om tidningarna nu, så som de själva säger, betalar "upphovsmän" för bilderna så måste man ju fråga sig om inte konsekvenserna gärna blir desamma? I den "löpsedelshets" som råder i dagens läge när det säljs allt mindre papperstidningar så torde det knappast förvåna om journalister aktivt söker upp folk och efterlyser feta bilder mot betalning, och därifrån är knappast steget långt till tanken att "här finns det en chans till snabba cash". Jag skulle bra gärna se på vilket sätt tidningar säkerställer att källan sen inte är inblandad i situationen... Det handlar med största säkerhet bara om att fördela ut det moraliska ansvaret så långt så att det helt enkelt inte kan varken verifieras eller klandras utan att man blir väldigt, väldigt trött. Alltså kvarstår då den enkla frågan: -Har journalister ett moraliskt ansvar för vad konsekvenserna kan bli om man efterlyser och betalar för bilder i ett sådant här läge? Självklart borde de ha det! Men journalisterna själva skulle säkert hävda motsatsen och börja skrika om tryckfrihet etc. etc. Att sen chefredaktören på Expressen går ut med någon slags "klapp på huvudet lilla dumma du" till alla som eventuellt skulle kunna misstänkliggöra den höga moralen hos journalistkåren... Please...!
Inlagt av Peter Dahlén fre, 2013-05-24 17:24
Bra inlägg, Kent Svahnström. Konsekvenserna blir gärna desamma, och Thomas Mattssons svar är långt ifrån klargörande: underförstått förbehåller de sig rätten att köpa filminslag från vem de vill, så länge det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att bränder är anlagda för att kunna filma och sedan sälja filmen till Expressen, Aftonbladet eller annan tidning, alternativt till TV-bolag. Sedan tidigare vet vi att journalister, som säger sig vara de som ska avslöja korruption och oegentligheter i samhälle och myndigheter, mutar poliser -- alltså befrämjar korruption - för att komma åt konfidentiellt rättsmaterial. Journalister och hög moral är långt ifrån samma sak. Det är bara vad en del folk inom journalistkåren själva inbillar sig, och försöker tuta i resten av befolkningen. Men befolkningen går inte på det, och därför har journalister, många gånger med rätta, ett lågt anseende.
Inlagt av Jan Tångring lör, 2013-05-25 18:06
Ho! Läser jag rätt? Det är alltså sant! Varför dementerar annars vare sig Jan Helin eller Thomas Mattsson uppgifterna som förmedlas från Joakim Lamotte? Observera glidningen som Mattsson och Helin gör. De förnekar att de skulle ”beställa”, ”önska”, ”uppmana till”, ”betala för” och ”be om” bilbränder. Det är de förnekanden jag hittar ovan. Men ingenstans förnekar det påstående Lamotte citerar "De säger åt oss att filma när vi bränner bilar i Husby, och att vi får sjutusen för en bra film".

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies