Gå direkt till textinnehållet

”Vi måste säkra utgivningen av tidningarna”

Sparpaket på Sörmlands Media Hade inte NTM köpt Sörmlands Media hade tidningarna behövt göra omfattande förändringar som slagit hårdare mot journalistiken. Det säger Sörmlands Medias vd Jenny Hoflund Bergvall. Tidningarnas chefredaktör Eva Burman uppger att fokus för redaktionen ska ligga på den granskande och nära journalistiken.

Journalisten berättade tidigare i dag om det stora sparpaketet på Sörmlands Media, som enligt förslaget innebär att ett 60-tal tjänster försvinner. En tredjedel av dessa är redaktionella tjänster från de tre tidningarna Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren.

– Jag förstår den oro som finns bland personalen, men jag vill samtidigt trycka på att det här är ett förslag som ska förhandlas. Vi har valt att vara öppna och transparenta och ärliga med vad vi har tänkt, för att kunna få till en diskussion, säger Sörmlands Medias vd Jenny Hoflund Bergvall.

På tidningarna har många överraskats av storleken på sparpaketet. Men Jenny Hoflund Bergvall anser att förändringarna hade behövt bli mycket stora om inte NTM hade kommit in i bilden.

– Hade inte NTM köpt Sörmlands Media hade vi hade behövt göra omfattande förändringar. Det här handlar om att säkra utgivningen av tidningarna. De flesta tjänsterna som berörs i förslaget är funktioner som kan centraliseras till Norrköping, bland annat administrationen och tryckeriet. Tack vare NTM kan vi värna den lokala journalistiken, säger Jenny Hoflund Bergvall.

Tommy Kägo, ordförande i journalistklubben på Södermanlands Nyheter kritiserar förslaget och anser att den hotar lönsamheten för tidningen.

Vad säger du om det?
– De siffror han nämner, att SN gått med 20-25 miljoner i vinst, det ligger tio tjugo år bakåt i tiden. Ser vi på till exempel annonsförsäljningen ser vi att SN tappade 13,5 procent ackumulerat under 2018 fram till november, medan EK tappade 5,5 procent. Upplagan för SN sjönk också snabbare än för de andra tidningarna. Jag skulle säga att tidningarna är ganska likvärdiga.

Tidigare i veckan fick du kritik från journalistklubben på Södermanlands Nyheter för att du berättade om sparpaketet i P4, innan de hade fått den informationen. Vad säger du om den kritiken?
– Vi har hela tiden varit väldigt tydliga med att vi kommer att bli färre. Ägaren har varit väldigt tydlig med det ända sedan i september. Så sent som i fredags, innan jag blev intervjuad i radio, berättades det på personalmöten att vi skulle bli färre. Och det var vad jag sa i radion; på frågan om vi skulle bli färre svarade jag ja. Det är att fara med osanning att påstå att klubbarna inte fått veta det.

När det gäller besparingarna på den redaktionella sidan är det oklart exakt hur de kommer att slå. I förslaget ingår att redigeringen flyttas till Norrköping, och det berör åtta tjänster. Ett tiotal journalisttjänster till ska bort från Sörmlands Media, enligt förslaget.

Eva Burman, chefredaktör för de tre titlarna, vill inte svara på vilka tjänster som kommer att beröras eftersom det vore att föregripa förhandlingen med facket.

– Vi ska skapa en helt ny organisation där tre redaktioner ska bli en så det går inte att svara på vilka tjänster som påverkas ännu, säger Eva Burman.

Det finns en oro för att ett så stort sparpaket på redaktionella tjänster kommer att försämra den lokala journalistiken. Vad tänker du om det?
– Det finns en oro och mitt uppdrag är att minimera effekten för läsarna. Jag vill koncentrera resurserna till multijournalister, som är skrivande men också tar bilder och gör tv-inslag. Idag gör vi en del saker var för sig som vi skulle kunna göra tillsammans, och vi gör också en del saker som vi inte borde.

Som vadå?
– Vi lägger ner mycket resurser på featurejournalistik som inte måste vara lokal, i gratistidningar och på temasidor som vi har som räckviddsprodukter för att få in annonser. Motorjournalistik kan lika gärna göras i Haparanda. De resurserna vill jag lägga på kvalitetsjournalistik i huvudtidningen i stället. Jag har jobbat jättemycket med läsarbeteende på EK och vet att det som blir läst är granskningar och reportage som är nära. När vi till exempel gjorde om sporten på EK och började skriva mer om kvinnor och göra fler reportage ökade läsningen med 30-40 procent. Det är den sortens journalistik vi behöver satsa på, säger Eva Burman.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt