Gå direkt till textinnehållet

”Våra grejer kommer lukta ganska lite ekonomi”

Sveriges Radio storsatsar på ekonomijournalistik. Under ett drygt halvår ska tolv reportrar gå på djupet med vad som händer i det svenska samhället i spåren av finanskrisen.    

– Jag vågar knappt berätta hur många vi är – det är fantastiskt, säger projektledaren Thomas Björkman.

Sex reportrar sitter i Stockholm, övriga ute på lokala stationer i landet. De ska producera nyheter och inslag för nyheter och nyhetsnära program i P1, P3 och P4 – alltså inte göra "en lång serie i P1 på söndagskvällar som ingen lyssnar på", konstaterar Thomas Björkman.

Ambitionen är att bredda ekonomijournalistiken och att göra den begriplig.

– Vi kommer inte att ha så mycket fokus på storföretagens kvartalsresultat. Mer om hur Sverige mår ekonomiskt, hur har landet påverkats av finans- och skuldkris? Hur mår landsting, industrigrupper, hur ser ungas möjligheter att få jobb ut i en mellansvensk stad? Vi gör en bred samhällsjournalistisk utflykt i Sverige i första hand.

Inga internationella utblickar?
– Jo, när det handlar om hur svensk ekonomi hänger ihop med omvärlden.

Hur stort är publikens ekonomiintresse?
– Jag tror att den som har beställt det här projektet tänker att ekonomiintresset i meningen "läser du DI?" kanske inte är så stort. Men frågar man "vill du veta mer om varför det är sånt jäkla kaos på varannan sjukhusavdelning?" så svarar publiken ja.

– Jag tror att våra grejer kommer att lukta ganska lite ekonomijobb. Vi gör en typisk samhällsjournalistik.

Gruppen består av två renodlade ekonomireportrar, Ekots Johan Prane och Louise Andrén Meiton, övriga är samhällsjournalister – bland dem Mikael Olsson som tidigare var programledare för Konflikt i P1.

– Gruppens sammansättning är gjord för att vi inte ska trampa i typiska ekonomijournalistikspår, säger Thomas Björkman.

Kommer ni att gräva?
– Jag tror att vi kommer att jobba ganska mycket enligt formeln två personer – två, tre veckor. Det kan man komma förvånansvärt långt med.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt