Gå direkt till textinnehållet

UR-program får underkänt

Utbildningsradion ska göra program som kan återanvändas i utbildningen på universitet och högskolor. Men i sin nit att också vara underhållande glömmer UR kvalitetskravet.

Utbildningsradion ska göra program som kan återanvändas i utbildningen på universitet och högskolor. Men i sin nit att också vara underhållande glömmer UR kvalitetskravet.

Göran Fahlén, universitetsadjunkt vid Mittuniversitetets institution för hälsovetenskap, var med i förberedelserna för programserien Vilse i välfärden. Han blev besviken när han fick se vad UR åstadkommit.

– Programmen uppfyllde inte våra kvalitetskrav. De var väldigt inriktade på kostfrågor och det stämde inte med vårt kursinnehåll. Dessutom tog UR upp moderna kosttrender utan att skärskåda dem tillräckligt kritiskt. TV-programmen i serien sändes, men vi kunde inte anknyta vår kurs till dem och vi hänvisade inte till dem i utbildningen.

bryt

Barbro Dahlbäck, universitetsadjunkt i social omsorg vid Mittuniversitetet, deltog i ett projektarbete med UR-serien Veteran-TV. För att göra programmen lättillgängligare anlitade UR komikerna Özz Nujen och Bobo Krull som programledare.

Barbro Dahlbäck var tidigt kritisk mot URs produktion.

– I direktiven stod det att URs program skulle stödja alla våra kurser. Vi var positiva och trodde att det skulle gå bra. Men efter ett tag skar det sig. Vi fick se vissa inslag och hade invändningar. UR gled bort från målet för vårt samarbete och omdefinierade det, därför att UR ville nå höga tittarsiffror.

Efter nya diskussioner om hur samarbetet skulle ske kom man överens om målet att hälften av inslagen kunde vara anpassade till en bredare publik och att hälften skulle gå att använda i högskoleutbildningen.

– Då kunde vi gå vidare i samarbetet. Vi är inte bundna av att använda alla inslag i utbildningen.

Enligt Barbro Dahlbäck har problemen främst gällt TV-programmen.

– Med radion har samarbetet fungerat bra, vi har haft en bra dialog. UR har också gjort en mycket bra webb till serien. Det har lyft Veteran-TV.

bryt

Bo Svantesson är URs representant i styrgrupppen för Samverkan för nätbaserad högskoleutbildning, SNH, där UR samarbetar med fyra universitet om produktioner som ska användas i utbildningen. Han känner till att det varit problem med Veteran-TV och TV-versionen av Vilse i välfärden.

– Programmen går delvis att använda i undervisningen, men Mittuniversitetet hade kanske hoppats få ut mer. Radioprogrammen har däremot fungerat alldeles utmärkt i utbildningen.

Enligt Bo Svantesson är det en ständig avvägning hur man samtidigt ska kunna göra bra TV-program som också ska kunna återanvändas i universitetsutbildningen.

– Det är en konst, säger han. Vi är nu på väg mot att delar av program, till exempel vissa intervjuer eller reportage, ska kunna återanvändas.

De delar av programmen som lämpar sig för utbildning kallar man på UR för ”lärobjekt”.

Hur kommenterar du att även Veteran-TV underkändes av Mittuniversitetet?

– Där prövade vi nya format. Det måste vi göra. Serien blev kontroversiell och fick mycket uppmärksamhet. Det är vi glada för. Problematiken är densamma där som i Vilse i välfärden. Programmen ska gå att återanvända i undervisningen.

Det var kritik i början, medger Bo Svantesson, som dock menar att man får räkna med kontroverser i kreativa processer.

Kan inte URs berättigande ifrågasättas om ni producerar allmän underhållnings-TV som SVT lika gärna kan göra?

– Det skulle kunna finnas en risk, men jag tror inte det sker. Bra TV-program väcker intresse för ett ämne. Vår egenart är att URs program ska kunna återanvändas i utbildningen. Men om vi gör bra TV-program som innehåller bra lärobjekt så har vi löst den gordiska knuten.

bryt

Åsa Paborn, redaktionschef på UR och ansvarig utgivare av Vilse i välfärden och Veteran-TV säger sig inte känna till kritiken från universitetshåll. Efter att ha kontrollerat uppgifterna säger hon:

– Det finns olika uppfattningar om programmen. Publiken tar dels del av programmen i hemmet, dels i undervisningen. Vi jobbar med olika lärobjekt som kan läggas in i utbildningen. Det är som ett smörgåsbord. Vissa delar passar vissa universitet och högskolor, andra inte.

hl@journalisten.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.