Gå direkt till textinnehållet

UR fälls för att ha sänt kinesisk propaganda

Utbildningsradion fälls av Granskningsnämnden för att ha sänt kinesisk propaganda om Tibet under förespeglingen att det handlat om en dokumentärserie.

I vintras sände Kunskapskanalen (UR) dokumentärserien Himalaya – granne med molnen. I serien besökte tre programledare Tibet och berättade om natur, kultur och teknik.

Serien anmäldes till Granskningsnämnden av flera personer som menade att serien var ensidig. Det saknades kommentarer och inblick i den politiska situationen, som enligt anmälarna består i ett kinesiskt förtryck av det tibetanska folket.

Av eftertexterna framgick att serien var producerad av det kinesiska statskontrollerade informationsorganet CCTV och dess kanaler.

Annons Annons

UR uppger i sitt yttrande till GRN att man blivit medveten om, efter att programserien sänts, att den saknar väsentlig information, i enlighet med den framförda kritiken. Den bristande sakligheten kunde enligt UR även påverka seriens opartiskhet. UR valde därför att avpublicera programmen från UR Play.

GRN anser att avsaknaden av en mer balanserad och heltäckande bild av hur det är att leva i Tibet innebär att programmen var ensidiga, och fäller UR för att ha brutit mot kravet på opartiskhet. Serien fälls inte formellt för osaklighet, men GRN skriver att ”eventuella saklighetsbrister får tillskrivas den påtalade partiskheten”.

Fler avsnitt
Fler videos