FOTO: Tor Johnsson

Uppmanar Bonnier att dra tillbaka nya frilansavtalet

4 september, 2019

Efter kraftig kritik valde Bonnier News att dra tillbaka sitt frilansavtal i vintras. Nu har de börjat skicka ut ett nytt avtal, som Journalistförbundet kallar ”lika oskäligt nu som då”. Både de och Svenska Fotografers Förbund uppmanar sina medlemmar att inte skriva på.

Journalisten har tidigare i en rad artiklar rapporterat om Bonnier News frilansavtal från i vintras. Senare backade Bonnier från avtalet som skulle arbetas om.

Nu har ett nytt avtal börjat skickas ut till de som frilansar mot koncernens magasin.

Enligt Journalistförbundet bryter det ”fullständigt mot upphovsrättsliga grundprinciper”. Bland annat genom att Bonnier News kräver att frilansare som jobbar för Bonnier Magazines & Brands och Expressen ska låta Bonnier News få använda och kunna överlåta frilansmaterialet till andra Bonnier-företag, utan ersättning.

– Förbundet uppmanar Bonnier News att omgående dra tillbaka avtalet, och att företaget accepterar att träffa företrädare för frilansarna, däribland oss i Journalistförbundet, för att hitta ett mer balanserat och skäligt avtal, säger Journalistförbundets förhandlingschef Johan Lif i ett pressmeddelande på förbundets hemsida

Samtidigt avråder förbundet sina medlemmarna att underteckna det nya avtalet och istället vända sig till frilansjouren för rådgivning.

Även Svenska Fotografers Förbund riktar kritik mot avtalet.

– Vi frilansorganisationer väntade på att höra av Bonnier News för nytt avtalsförslag i våras, istället möttes vi av ett under semestern publicerat avtal som liksom det förra bör klassas som ett fulavtal. Avtalet är under all kritik och undergräver en hållbar marknad, säger Paulina Holmgren ordförande Svenska Fotografers Förbund i en artikel på deras sajt.

Journalisten söker Anna-Clara Welander, Lifestylegruppens chef vid Bonnier News.

Läs mer i samma ämne:

Låga arvoden. Utsåld upphovsrätt

Branschorganisationer: Skriv inte på Bonniers frilansavtal

Bonnier News backar från sitt frilansavtal

 

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies