FOTO: Tor Johnsson

Bekräftat: Sparpaket om 200 miljoner på SVT

4 oktober, 2023

Ett sparpaket om 200 miljoner kronor presenterades under onsdagsförmiddagen för personalen på Sveriges Television. Journalistklubben uppmanar arbetsgivaren att hitta frivilliga avgångslösningar. UPPDATERAD.

Under ett personalmöte på onsdagsförmiddagen informerade SVTs vd Hanna Stjärne om ett sparpaket om 200 miljoner kronor.

Sparförslaget innebär en neddragning om 70-80 tjänster, färre vikarier och mindre externt stöd. Ledningsenheterna ska minska med fem procent. 

SVT ska också ta fram nya arbetssätt och jobba mer med automatisering. Planen är att automatisera all livetextning av program, vilket innebär neddragningar på avdelningen för Språk och tillgänglighet i Stockholm.

Dessutom ska verksamheter ”renodlas”, bland annat ska det finnas programverksamhet på bara fyra orter. Teckenspråk ska flyttas från Falun till Stockholm. De största besparingarna ska dock göras i Stockholm och kommer särskilt att påverka produktion, teknik, språk och tillgänglighet.

Det kommer också att ske besparingar på redaktionella tjänster, uppger Hanna Stjärne under mötet. Det kommer att bli uppsägningar, och under mötet förekom uppgifter om cirka tio tjänster på nyhetsdivisionen.

Tidigare har SVT aviserat ett sparbeting om 100 miljoner kronor, det nya beskedet innebär att sparpaketet utökas med 100 miljoner kronor.

Kostnaderna för SVT ska enligt Stjärne ha ökat med 400 miljoner kronor på grund av inflation, ökade lönekostnader, ökade säkerhetskostnader. 200 miljoner har redan sparats på administration, ledningsfunktioner samt minskade lokalytor på flera orter. Vid utgången av 2023 ska uppemot 70 procent av personalen att ha flyttat till mindre lokaler.

Besparingarna ska vara genomförda senast 2025.

Journalistklubbens ordförande Rebecka Mårtensson uppmanar arbetsgivaren att försöka hitta frivilliga lösningar:

– Det är jättetråkigt att så många tjänster berörs. När man har ett så här stort sparbeting är det jätteviktigt att man kan erbjuda frivilliga avslut, alltså avgångsvederlag. På NRK i Norge där man genomförde ett stort sparpaket tidigare i år har man god erfarenhet av det, säger Rebecka Mårtensson till Journalisten.

Vad anser klubben om sparplanerna?
– Jag ser risker för både kvalitet och arbetsmiljö. Det finns också en risk att man tappar kompetens när man flyttar verksamheter geografiskt. Sen ställer jag mig frågande till automatiseringen som ska spara pengar. AI-textning kommer säkert att fungera bra någon gång i framtiden, kanske om två år, men idag den är inte riktigt så bra som man skulle önska.

Läs också: Hanna Stjärne: ”Inga erbjudanden om avgångsvederlag”

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Margita ons, 2023-10-04 11:22
Jag tycker det är jättebra. Och vill betala mindre skatt för att se på tv. Vill inte se löjliga tävlingsprogram. Aktuellt kan man inte titta på numera. Lär er av de amerikanska nyhetsuppläsarna. Är hur trött som helst på SVT 1 och SVT 2
Inlagt av Henning Wickström ons, 2023-10-04 11:35
Du verkar inte ha fattat SVT:s uppdrag. SVT ska gynna alla medborgare och det ska finnas program för alla i olika kategorier. Att du säger att du inte tycker om lekprogram betyder endast att du inte har förstått att tanken inte är att allt ska passa dig. SVT är till för alla.
Inlagt av Agne Eklund ons, 2023-10-04 11:56
Utradera de meningslösa flamsprogrammen,sänk programledarnas löner och låt redaktionen i Falun vara.
Inlagt av johalanas ons, 2023-10-04 15:50
Har ledningen på SVT funderat på att sänka sina löner?
Inlagt av Annica ons, 2023-10-04 16:15
Det är helt riktigt att spara in på SVT. Lekprogram hör inte hemma i svt överhuvudtaget. Nyheter dokumentärer upplysning och naturprogram.
Inlagt av Lennart Berggren ons, 2023-10-04 17:00
Hej Henning, du verkar inte ha förstått SVT:s uppdrag. Public Service. Deras programverksamhet har som främsta mål att främja samhällsutvecklingen. Varför skall det annars vara skattefinansierat, knappast för att göra medborgarna dummare, eller?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies