Gå direkt till textinnehållet

Ungdomar litar på traditionella medier

TV är det medium som ungdomar litar mest på, följt av radio och papperstidning. Det visar Statens medieråds senaste undersökning om ungdomars medievanor.

66 procent av 17- och 18-åringarna har mycket eller ganska mycket förtroende för nyheter i TV. Motsvarande siffra för papperstidningar och radio är 50 procent.

Förtroendet för tidningar på nätet är lägre. 30 procent av 17- och 18-åringarna svarade att de litade på innehållet.

Förtroendet för nyheter som förmedlas via sociala medier är låg. Endast nio procent svarade att de helt och hållet eller ganska mycket litade på de nyheter de läste i sociala medier.

Annons Annons

På frågan om man brukar ta del av nyheter svarade 79 procent av 17- och 18-åringarna att de gjorde det.

Som framkommit i andra undersökningar är det få ungdomar som läser papperstidningar. Endast tio procent av 17- och 18-åringarna läser en tidning varje dag, 23 procent någon gång i veckan och 32 procent läser inte papperstidningar. Det är i mobilen ungdomar läser nyheter: 57 procent läser nyheter i mobilen varje dag och 32 procent någon gång i veckan. 16 procent tittar på TV-nyheter varje dag och 37 procent någon gång i veckan.

En större andel flickor än pojkar ser på TV-nyheter.

På frågan varför de tar del av nyheter svarade 83 procent av 17- och 18-åringarna att de tycker att nyheterna är intressanta, och 80 procent tyckte att de lär sig någonting. 40 procent svarade att de blev ledsna av att ta del av nyheter. Enligt undersökningen reagerade flickor i högre utsträckning än pojkar på nyheter. De blir ledsna, rädda och arga av nyheterna.

Fotnot: Undersökningen gjordes av Statens medieråd som skickade ut frågorna till 13 000 ungdomar i åldern 9-18 år. 39 procent svarade.

Undersökningen Ungar och medier 2017 kan laddas ner här.

Fler videos
Fler avsnitt