Gå direkt till textinnehållet

Twitterkontot som ger uppmärksamhet åt svenskarna

Gruppen Frige Johan & Martin har sedan november förra året försökt få internationell uppmärksamhet för de fängslade svenskarnas fall genom det sociala mediet Twitter. Därifrån skickas tweets om Johan Persson och Martin Schibbye ständigt ut i etern.

Antalet följare av Twitterkontot @freejohanmartin har sedan det öppnades stigit från bara ett fåtal till över 500 stycken. Från kontot skickas tweets till olika nyhetsstationer världen över för att öka kännedomen om de båda svenskarna. Gruppen finns också på Facebook. Kanske har satsningarna gett utdelning, då New York Times kolumnist Nicholas Kristof nyligen tagit upp Johan Perssons och Martin Schibbyes fall i en krönika.

Journalisten Fredrik Wåhlstedt är aktiv i gruppen Frige Johan & Martin, och är den som är främst ansvarig för Twitterkontot. Enligt honom har användandet av det sociala mediet fungerat bra.

– Det har gett resultat. Det är många som har skrivit om fallet efter att vi påbörjade vår Twitterkampanj. Sedan är det såklart svårt att veta om det var just vi som var upphov till all uppmärksamhet, men vi har nog hjälpt till, säger Fredrik Wåhlstedt.

Kampanjen har fått positiv respons från följarna på Twitter, och nu funderar man inom gruppen på nästa steg. Framgången har också gett mersmak.

– Vi är väldigt taggade efter Nicholas Kristofs krönika, och den petition på change.org den resulterade i. Nu ska vi lägga krut på att få med oss ännu mer folk, säger Fredrik Wåhlstedt.

Mer information finns på www.freejohanandmartin.org.

Fler avsnitt
Fler videos