Gå direkt till textinnehållet

Twitter stämplar public servicebolag som statsanknutna

Både engelska BBC och det amerikanska public servicebolaget NPR har nyligen av Twitter stämplats som ”statsanknutna”.

Märkningen är densamma som används för att markera konton som uttalat används som statliga språkrör eller propagandaorgan i länder som Kina och Ryssland.

Enligt plattformen definieras ”statsanknuten” som nyhetskällor där ”staten utövar kontroll över det redaktionella innehållet via ekonomiska resurser, direkta eller indirekta politiska påtryckningar och/eller kontroll över produktion och distribution.”

NPR, som säger sig arbeta oberoende av USAs regering, har mejlat Twitters pressavdelning för att be om en förklaring, rapporterar Dagens Industri. Autosvaret kom i form av en bajsemoji, som sedan en tid tillbaka är det Twitter använder för att svara journalister.

BBCs officiella konto, (@BBC) har också tilldelats märkningen, och enligt Dagens Nyheter är bolaget i kontakt med Twitter och hoppas på en snabb lösning.

Sedan Elon Musk blev vd för Twitter har New York Times också blivit av med den blåa bock som verifierar ett äkta konto, efter att tidningen vägrat att betala 1000 dollar per månad för detta.

Fler avsnitt
Fler videos