Två tusen journalister i Hultsfred och Arvika: Medierna livsviktiga för musikfestivaler
Syskonen Blom ansvarar för medierna på var sin av Sveriges två stora rockfestivaler. I år har de ackrediterat nästan tvåtusen journalister och bara nekat ett fåtal. – Tycker de sig ha ett ärende hos oss tycker vi också att de har det, säger Fredrik Blom i Hultsfred och Kristina Blom i Arvika.
Syskonen Blom ansvarar för medierna på var sin av Sveriges två stora rockfestivaler. I år har de ackrediterat nästan tvåtusen journalister och bara nekat ett fåtal.
– Tycker de sig ha ett ärende hos oss tycker vi också att de har det, säger Fredrik Blom i Hultsfred och Kristina Blom i Arvika.
En musikfestival som vill växa är helt beroende av att medierna presenterar den som en av sommarens stora händelser.
Det gör medierna. I synnerhet när det gäller Hultsfredsfestivalen som lockade 29 013 betalande besökare i juni.
Den småländska festivalen startades för sexton år sedan och har nått den storlek att den lever i symbios med musikbransch och medier.
Medier sponsrar festivaler
I år hade tre medieföretag sponsorkontrakt: Aftonbladet, ZTV och P3.
Men Fredrik Blom, som är pressansvarig, webbredaktör och en av två officiella talesmän för Hultsfred, vill inte använda ordet sponsor. Han föredrar ordet mediepartner och är medveten om att det ligger en konflikt i samarbetsavtalen.
– I USA finns det festivaler som säljer helt på det ölmärke de har som sponsor. De berättar inte ens på affischerna vilka artister som kommer, bara vilket öl de säljer, säger han.
Detta ligger långt från den unga svenska festivalkulturen där ortsnamnet är varumärke och där hela arrangemangen har stark folkrörelseprägel.
– Självklart är det här ett känsligt spel för en folkrörelse som har alternativkretsar som sin målgrupp, säger Fredrik Blom.
Både Hultsfredsfestivalen och Arvikafestivalen startades i motvind av entusiastiska ungdomar. I sommar jobbade tusentals ungdomar som gratisfunktionärer. I Hultsfred kostar det närmare en tusenlapp att lösa entré. Festivalen omsätter 32 miljoner plus mat, dricka och annan försäljning på och utanför området.
Festivalbesökarna allt mer politiskt medvetna
Fredrik Blom ser klara problem med sponsorsamarbetet.
Samtidigt som 30 000 – 40 000 reste till Hultsfred åkte ungefär lika många till Göteborg för att protestera mot globaliseringen. Många av dem som fanns i Göteborg hade lika gärna kunnat vara i Hultsfred och vice versa. Därför får sommarens demonstrationer, kravaller och polisskott mot demonstranter följder för nästa års festival.
– Att vi fått politiskt mer medvetna ungdomsgrupper kommer självklart att skärpa oss och vår syn på hur vi kan samarbeta med stora internationella företag. Det behöver jag inte hymla med, säger Fredrik Blom.
Men att samarbeta med öl eller klädfirmor är en sak. Samarbetet med medierna är mer grundläggande.
Redan innan sommaren är över har förhandlingarna med mediepartners inletts. Nu gäller det flerårskontrakt.
– I den mån jag kan påverka det så försöker jag se till att det blir så få kontrakt som möjligt som ger våra samarbetspartners någon ensamrätt som stänger ute andra, säger Fredrik Blom.
I presstältet ska det inte märkas vilka medier som är partners och vilka som inte är det.
– Samarbetsavtalen är sånt som sker utanför min och de arbetande journalisternas begreppsvärld, säger Fredrik.
Och lillasyster Kristina fyller i:
– Man får ju verkligen hoppas att avtalen inte inbegriper journalistiken.
Hon är pressansvarig på Arvikafestivalen. Hon började som Fredriks högra hand när han förr var pressansvarig i Arvika.
Tuffare nyhetsbevakning sedan dödsolyckorna
Lillsyrrans festival är genomgående en lillasyster till Hultsfred. Den är fem år yngre med lägre biljettpris, färre besökare (10 064 betalande) och den har mer synt, dans och dödsmetallprägel på artisterna. Dessutom dansar inte Arvika alls lika intim tango med sponsorer som Hultsfred.
Sedan dödsolyckorna i Hultsfred 1999 och i Roskilde året därpå, har nyhetsbevakningen av festivalerna blivit tuffare. Nu granskas de som vilken företeelse som helst.
En effekt av behovet av god press är att journalister kan frottera sig med rockcirkusen backstage, oavsett om de tänker skriva om festivalen.
I Hultsfred ackrediterades 1 320 medierepresentanter. I Arvika 600. Fredrik nekade knappt hundra, Kristina sju.
– Antingen representerade de inte någon tidning eller så hade den inte kommit ut än, säger hon.
– Hos oss var det två kategorier som fick nobben. Antingen allt för nystartade och oseriösa eller sådana som kom in för sent med sin ansökan, säger Fredrik som vill ha lappen ifylld en månad i förväg.
– Fast självklart skulle jag inte säga nej till DN om de ringde två dagar före och sa att de behövde tre journalister till, säger han.
För journalister med pressleg ska det mycket till att bli portad.
– Som pressansvarig är man positiv till alla som vill bevaka festivalen och vi har ju inget publiceringskrav. Man är tvungen att försöka spegla en bra bild och kan inte vara hur principfast som helst, säger Fredrik.
borge.nilsson@textra.se