Gå direkt till textinnehållet

Två av tre har hoppat avAftonbladets optionsaffär

Två av tre anställda har hoppat av Aftonbladets optionsprogram. Både pengar och etik har spelat in. - Jag var väldigt tacksam för att jag kunde sälja optionerna så jag slapp att bli insyltad där, säger klubbordföranden Calle Söderberg.

Två av tre anställda har hoppat av Aftonbladets optionsprogram. Både pengar och etik har spelat in. – Jag var väldigt tacksam för att jag kunde sälja optionerna så jag slapp att bli insyltad där, säger klubbordföranden Calle Söderberg.

När Aftonbladet erbjöd sina anställda att köpa optioner i riskkapitalbolaget Hierta Venture vid millennieskiftet, tackade 360 anställda ja.

Det betydde att de köpte rätten att två år senare köpa aktier i Hierta Venture till ett fast pris. Till en början steg värdet på Hiertas aktier som raketer. Det gällde särskilt nätauktionsfirman Bidlet där Hierta inte bara ägde en stor del av aktierna, utan där också Aftonbladet i tidningen rådde sina läsare att satsa på Bidlet som en het ny IT-aktie.

Annons Annons

Men rådet var inte särskilt bra. För ett år sedan inledde Bidlet och andra IT-akter sitt ras på börsen.

Plötsligt var inte Aftonbladets optionsprogram alls så fördelaktigt som man trodde när aktierna bara steg. Då hoppades man att vinsten skulle bli 100 000 kronor per anställd.

Därför kom det som en skänk från ovan när Schibsted-koncernen, som äger Aftonbladet, ville förvalta Hierta Venture genom ett nytt bolag. Det nya bolaget sköter nu hela koncernens riskkapitalbolag. Det heter European Media Venture och sjösattes den 1 november förra året.

– Eftersom förutsättningarna förändrades fick vi en möjlighet att hoppa av. Alla såg att värdet inte hade ökat som man hade trott. Men vi fick någon slant. Jag tror det blev en vinst på 80 kronor, säger journalistklubbens ordförande på Aftonbladet Calle Söderberg.

Exakt hur många journalister som finns bland de 120 som valde att inte stiga av optionsprogrammet, vet inte Calle Söderberg. Han gissar att det är mellan 50 och 60. Han tror att risken att göra en dålig affär spelade störst roll för avhoppet för de flesta. Men den etiska debatt som följde efter att Journalisten berättat hur optionsägandet krockade med Aftonbladets aktiejournalistik, hade viss betydelse.

– Det hade den ju. Det hade blossat upp en aktiedebatt man och man emellan och vi i klubbstyrelsen resonerade om att det var omöjligt för oss att ha optioner, även om vi inte fattade något beslut om att vi inte fick ha det.

Själv hade Calle Söderberg tecknat sig för optionerna innan han valdes till klubbordförande.

– Så jag var väldigt tacksam för att jag kunde sälja de där optionerna förra året så jag slapp att bli insyltad där, säger han.

Det nya riskkapitalbolagets VD Patrick von Schenck, var tidigare VD för Bidlet. Han säger att Aftonbladets optioner ligger kvar i Hierta Venture, som fortfarande ägs av Aftonbladet, och att andra anställda i koncernen inte erbjudits liknande program.

Det bekräftas av Håkon Letvik, klubbordförande på Aftenposten i Oslo, som inte heller vill ha något optionsprogram.

– Vi har i redaktionsklubben varit mycket skeptiska till det eftersom optioner skulle skada vårt oberoende och vår journalistiska trovärdighet, säger Håkon Letvik.

Aftonbladet finns nu, utöver optionerna, ett vinstdelningssystem för alla anställda.

– Det kan ge maximalt 20 000 kronor i utdelning på decemberlönen och det systemet har fackklubben ställt sig bakom. Det har vi gjort eftersom det kan accepteras av alla och eftersom samma villkor gäller för alla anställda, säger Calle Söderberg.

Men det ställs höga krav på framgång, för att pengarna ska ramla ut. Vinsten måste vara hög och besöken på Aftonbladets hemsida många. Dessutom måste Aftonbladets upplaga vara större än Expressens, Göteborgs-Tidningens och Kvällspostens tillsammans.

Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.